ČOVIĆ: PITANJE PLOČA NEĆE UTJECATI NA ODNOSE DVIJU DRŽAVA

Hrvatski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Dragan Čović koji će se sutra u Zagrebu susresti s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom ocijenio je kako pitanje statusa Luke Ploče, dvojnog državljanstva i imovinskopravnih odnosa ne smatra problemom koji bi mogli utjecati na odnose dviju država. L

"Ova pitanja ne predstavljaju poseban problem koji bi mogli utjecati na međusobne odnose. O 'aktualnostima' u tim pitanjima razgovarat ćemo i na sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju Republike Hrvatske i BiH sredinom studenoga", rekao je Čović u telefonskoj izjavi za Hinu.

Hrvatski član BiH Predsjedništva rekao je kako mu je žao što, unatoč ranijim inicijativama, sastanku Međudržavnog vijeća neće nazočiti premijeri dviju država koji trebaju operativno provoditi odluke dogovorene na razini predsjednika Hrvatske, odnosno trojnog BiH Predsjedništva.

Od Sanadera će Čović zatražiti i potporu Hrvatske države hrvatskoj strani u BiH u predstojećim ustavnim promjenama u BiH.

"Očekujem potporu Hrvatske u predstojećim ustavnim promjenama u BiH", rekao je Čović. Dodao je kako u tome procesu može značajno pridonijeti i HDZ Hrvatske koji je član Europske pučke stranke (EPP), najutjecajnije političke grupacije u Europskom parlamentu.

Kako je potvrdio Čović, s domaćinom će razgovarati i o potpori HDZ-a Hrvatske istoimenoj stranci u BiH za pristup EPP-u. Najavio je kako će se predsjednici dva HDZ-a Bariša Čolak i Ivo Sanader najvjerojatnije do kraja mjeseca susresti u Mostaru.

(Hina) xzkre ydgk

Pročitajte više