Čović: Zasad bez poskupljenja struje; ako bude rata u Iraku, poskupljenje moguće

PREDSJEDNIK Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivo Čović najavio je danas u Splitu da u skoroj budućnosti neće biti poskupljenja električne energije, no i da bi mogući rat u Iraku mogao poremetiti opskrbu energentima i dovesti do poskupljenja.

´Naše su akumulacije popunjene, cijene plina su na prihvatljivoj razini, svjetske su cijene ugljena također stabilne, a i tečaj dolara praktički je na najnižoj razini posljednjih godina i sve to našu situaciju sada čini povoljnom. No, ako bi došlo do porasta cijena mazuta i plina, odnosno do poremećaja u opskrbi energentima, što bi mogao uzrokovati mogući rat u Iraku, onda bi to rezultiralo povećanjem cijena´, kazao je Čović na tiskovnoj konferenciji.

Čović je rekao da će HEP ove godine u investicijski program uložiti oko dvije milijarde i 300 milijuna kuna, od čega će 900 milijuna kuna uložiti u distribucijske projekte, a milijardu i 45 milijuna u projekte prijenosne mreže. Dodao je da su ulaganja golema, ponekad i iznad mogućnosti, no da je usprkos tomu situacija ipak stabilna. Primjera radi, kazao je da je HEP u posljednje tri godine u mrežu na otoku Visu uložio oko 60 milijuna kuna, a da bi se električna energija uopće dovela do Visa bila su nužna i određena ulaganja i na Hvaru i na Braču.

Što se tiče splitskog područja, Čović je rekao da će HEP u Program realizacije kapitalnih elektroenergetskih projekata uložiti više od 120 milijuna kuna. ´Ova HEP-ova investicija odnosit će se na izgradnju trafostanice Dobri, za njezino uklapanje u sustav i stvaranje petlje oko splitskog područja koja će jamčiti otklanjanje povremenih poremećaja u opskrbi električnom energijom´, pojasnio je Čović.

Direktor Prijenosnog područja Split Marko Lovrić istaknuo je da je preko prijenosne mreže prošle godine na području Dalmacije preneseno oko tri milijarde kilovatsati, da je za potrebe sustava u BiH preneseno još milijardu kilovatsati, a da zbog kvarova i planiranih radova nije isporučeno 800 tisuća kilovatsati. Dodao je da je prijenosna mreža radila s pouzdanošću od 99,97 posto, a da je Split imao najlošiju pouzdanost napajanja na području Dalmacije. Po njegovim riječima, ovim HEP-ovim programom Split će poboljšati svoju sigurnost opskrbe potrošača jer više neće sve ovisiti o jednom vodu.

Direktor Elektrodalmacije Split Željko Đerek najavio je da će radovi na trafostanici Dobri počet krajem ožujka ove godine kada se smanji potrošnja energije. Rušenje i izgradnja novog objekta trebali bi biti gotovi do kraja veljače 2004. godine.

Predsjednik Uprave HEP-a Čović kazao je da je elektroenergetski sustav Hrvatske dosta dobar, te da je u Hrvatskoj za potrošnju u sljedećih deset godina potrebno pet velikih trafostanica jačine 400 kW. Za sada su u funkciji tri stanice - Meline pokraj Rijeke, Tumbri pokraj Zagreba i Konjsko pokraj Splita. Trafostanica Ernestinovo pokraj Osijeka uništena je u vrijeme rata, a gradnja trafostanice Žerjavinec pokraj Zagreba, koja je započela prije rata, trebala bi, kao i obnova Ernestinova, biti gotova do početka studenoga ove godine.

Pročitajte više