Crkva hvali turizam: "Bez njega bi imali onoliko više umobolnica koliko imamo hotela"

BISKUP porečko-pulski Ivan Milovan i vodnjanski župnik Marijan Jelenić danas su održali konferenciju za novinare s temom koja se inače ne nalazi na "crkvenom repertoaru", a to je "Čime i kako crkva pridonosi uspješnosti turizma?".

Jelenić je kazao kako su stavovi Crkve prema turizmu pozitivno te da je "čovjek biće koje putuje" i zbog toga turizam zaslužuje posebnu pažnju i pozornost. Kazao je kako se u prvom redu turizam smatra odmorom, dok je drugi njegov vid zdravstveni turizam. "Drugi vid turizma je zdravstveni turizam te da nema toliko turizma kako bi bilo toliko umobolnica koliko je danas hotela", kazao je Jelenić te dodao kako je turizam pozitivan i zato što je to prilika da se tijekom odmora u obiteljima poboljšavaju odnosi, piše Regional Express.

"Mnogi mladi traže ponudu razornu za tijelo, psihu i duh"


"Turizam je najduhovnija privredna grana u Hrvatskoj te je ono od velikog značenja za sve", rekao je Jelenić te dodao kako zbog turizma treba obnavljati sakralne spomenike. Negativnim je ocijenio turizam koji ima u vidu samo zaradu te ga je nazvao "agresivnim turizmom". Jelenić je svim turističkim djelatnicima zaželio uspješnu sezonu.

Milovan je najavio "nedjelju turizma" koja će se održati 29. svibnja. "Kvalitetni turizam mora voditi računa o cjelovitom dobru i samo o dobru čovjeka. Mnogi mladi traže određenu ponudu koja je razorna za tijelo, psihu i duh. Nijedan kršćanin neće se upuštati u nikakvu djelatnost koja bi za njega samoga ili za njegova gosta kao čovjeka i kao vjernika bila štetna", kazao je Milovan te dodao kako turistička nedjelja potiče sve djelatnike u turizmu "da se kroz sezonu čvrsto drže zdravih moralnih kriterija u svom poslu kako ne bi degradirali turizam na razinu nekih bolesnih društvenih pojava koje degradiraju čovjeka i ne daju mu da ostvari svoj cjeloviti napredak".

Pročitajte više