Crkva i udruge protiv koncerta Marilyna Mansona

PROTIV koncerta američke grupe Marilyn Manson oglasila se rovinjska humanitarna organizacija Oaza, koja smatra da grupa svojom glazbom potiče negativne stavove i pervezno seksualno ponašanje, te da uništva djecu kojom želi manipulirati. Crkva će pak na misama pozvati mlade da ne idu na koncert.

Oaza predvodi prosvjede istarske javnosti protiv održavanja koncerta koji je najavljen za. 22. kolovoza u pulskoj Areni. Predsjednica Udruge Eva Husak Bačac smatra da će Manson koncertom uništiti mladež jer njegova glazba "navodi na teška depresivna stanja".

U dopisu koji je Udruga uputila županijskim i pulskim gradskim vlastima stoji da Manson kroz svoje pjesme navodi mlade na "razna negativna ponašanja" te da njegova glazba "veliča drogu, njezino korištenje te potiče djecu da je uzimaju".

Husak Bačac za Jutarnji list je kazala da zabranu održavanja koncerta podržavaju mnogobrojne kršćanske humanitarne udruge, Katolička crkva, ali i druge crkve koje djeluju u Istri. Dopis je upućen i Ministarstvu unutarnjih poslova, a nisu isključeni ni prosvjedi, možda i prije održavanja koncerta ispred Arene.

Stav porečke biskupije iznio je kancelar Ilija Jakovljević, koji je potvrdio da Crkva podržava Udrugu, ali da u javnom okupljanju i prosvjedima neće sudjelovati. Jakovljević smatra da bi se koncert moglo zabraniti, kao što se to, kako tvrdi, dogodilo u Sloveniji.

Kancelar porečko-pulske biskupije kaže da će svećenici u župama upozoriti mlade vjernike na štetnost koncerta, a na njima je da odluče hoće li na njega otići.

Organizatoru koncerta Jordanu Rodiću iz Udruge United nije jasno zbog čega je nastala cijela strka oko održavanja koncerta, i zašto su pristici iz dana u dan sve veći.

Ekscesi Mansona, odnosno njegovo poigravanje sa simbolima sotonizma, sadomazohizma, nacizma i drugih "svjetskih zala" gotovo pred svaki njegov koncert navedu desničare i vjerske udruge na traženje zabrane koncerta.

Kako to već obično biva s konzervativcima kad ih ulovi "pravednički gnjev", propuštaju uvidjeti da su upravo prosvjedi protiv Mansonovih koncerata američkom pjevaču zapravo najbolja reklama.

Marketinška strategija grupe Marilyn Manson ionako se bazira na namjernoj provokaciji kršćana i konzervativaca, a da dotična strategija funkcionira sjajno, dokazuje i najnoviji primjer iz Hrvatske.

Koliko Manson promišljeno koristi dvostruki moral konzervativaca najbolje pokazuju podaci da se radi o bivšem studentu sociologije i medija na državnom sveučilištu. Način Mansonove provokacije javnosti u svrhu samopromocije najbolje je prikazan u dokumentarnom filmu "Ludi za oružjem", u kojem Manson u inteligentnom razgovoru s redateljem Michaelom Mooreom objašnjava lažni američki moral, koji mu je omogućio da svjesnim isticanjem vlastite "zloće" postane svjetska superzvijezda.

N.B.

Pročitajte više