Crna Gora dala rok Beogradu za izručenje haških optuženika

PREDSTAVNICI Crne Gore u Haškom savjetu, federalnom organu za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu, dali su Beogradu dvotjedni rok da počne s izručenjima optuženih Tribunalu ili će napustiti to tijelo, priopćio je u ponedjeljak Predrag Bošković, zamjenik ministra vanjskih poslova državne zajednice, dodajući kako "taj rok istječe potkraj ovog tjedna".

Bošković je rekao kako "crnogorski predstavnici u Nacionalnom savjetu za suradnju s Haškim tribunalom dobivaju stalna uvjeravanja iz Srbije da Beograd surađuje s Tribunalom najbolje što može", te da su "već postignuti pojedini pozitivni pomaci".

"Bez izručivanja svih optuženih Haškom tribunalu, to pitanje neće biti stavljeno ad acta i uvijek će biti kao mač nad glavom Srbiji i Crnoj Gori u procesu pridruživanja Europskoj uniji", kazao je Bošković agenciji MINA.

Podgorica je reagirala nakon što je glasnogovornica glavnoga haškog tužitelja Florance Hartmann izjavila kako Haški tribunal ne može promatrati odvojeno Crnu Goru od Srbije u pogledu suradnje s tim Sudom.

"Nitko u Srbiji i Crnoj Gori, pa ni crnogorska vlast, ne može reći da su sve učinili. Uvijek će biti nekih novih zahtjeva, a nije isključeno i da bi se neki od bjegunaca mogli sakriti u Crnoj Gori", kazala je Hartmann za podgorički dnevnik "Republika".

Ona je dodala kako u Tužiteljstvu nisu sasvim zadovoljni dometom dosadašnje suradnje, premda je ono uvijek jamčilo punu suradnju s državnim organima i osiguravalo nužnu pomoć.

"Vlasti su nas uvjeravale da u potpunosti sarađuju, ali nije bilo tako. S vremena na vrijeme dobivali smo informacije o nekim bjeguncima koji su boravili ili prolazili kroz Crnu Goru. Međutim, crnogorske vlasti su to uvijek negirale", kazala je Hartmann.



Pročitajte više