Crnogorski Helsinški odbor traži odgovornost za Srebrenicu

Crnogorski Helsinški odbor zatražio je u utorak od crnogorskog parlamenta "da sagleda učešće i odgovornost Crne Gore prema zločinu u Srebrenici 1995. godine", kao i da se ispita uloga u tom necivilizacijskom događaju Vrhovnog savjeta obrane (VSO), čiji je član bio i Momir Bulatović, tadašnji predsjednik Crne Gore.

"Postoji obveza crnogorskog parlamenta da se na adekvatan način odnosi prema tome tako što će osigurati suočavanje s pravdom osoba iz Crne Gore koje su po raznim osnovama bile povezane s ubojstvima u Srebrenici", kazao je za Radio Slobodna Europa predsjednik crnogorskog ogranka ove međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Slobodan Franović.

Franović smatra da za zločin u Srebrenici odgovornost moraju snositi i tadašnji članovi Vrhovnog savjeta obrane (VSO), u čijem je sastavu bio i tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović.

"Postoji odgovornost Crne Gore. Nisam siguran da li su na VSO formalno donošene odluke za upotrebu vojnih i policijskih snaga na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali su oni znali da nije mogla biti upotrijebljena niti jedna vojno-policijska postrojba bez odluka tog tijela", kazao je Franović

Zalažući se da bi trebalo nastaviti rasvjetljavanje tog zločina, Franović je istakao da je, s obzirom na način na koji to radi srpski parlament, jasno da ne postoji nikakva politička volja, već zaustavljanje rasvjetljavanja istine o njemu.

(Hina) xdram ybr

Pročitajte više