Crveni križ: Američki vojnici su držali iračane gole u Iraku

CRVENI križ je vidio kako američki vojnici zatvaraju u ćelije zatvora Abu Ghraib Iračane skinute do gola u listopadu prošle godine, a jedan obavještajni časnik je rekao da je to "dio procesa", navodi se u ponedjeljak u izvješću koje je procurilo.

Međunarodni Odbor Crvenog križa (ICRC) je priopćio da je nekoliko puta upozoravao američke okupacijske vlasti na tu praksu koju je opisao da je u nekim slučajevima "istovjetna mučenju".

Wall Street Journal objavio je povjerljivo izvješće Crvenog križa na svojoj web stranici u ponedjeljak. ICRC je potvrdio da je to izvješće autentično.

U izvješću na 24 stranice, izdanom u veljači, zaključuje se da "su osobe lišene slobode suočene s rizikom da budu podvrgnute procesu fizičke i psihičke prisile, u nekim slučajevima jednake mučenju, u ranim fazama zatočenja".

Tijekom posjeta Abu Ghraibu u listopadu prošle godine predstavnici Crvenog križa svjedočili su "praksi držanja osoba lišenih slobode potpuno golih u skroz praznim ćelijama i u potpunoj tami", navodi se u izvješću.

"Nakon što je vidio takve slučajeve ICRC je prekinuo svoje posjete i zatražio objašnjenje od vlasti. Vojni obavještajni časnik zadužen za ispitivanje objasnio je da je ta praksa dio procesa".

ICRC navodi da je vidio zatvorenike koji su držani goli u potpunoj tami. Drugi su bili držani goli i zatim im je bilo dopušteno da se obuku, ali su dobili samo žensko donje rublje.

Posjet Crvenog križa održan je dva mjeseca prije nego što su snimljene fotografije američkih vojnika koji zlostavljaju zatvorenike, što je kasnije dovelo do optužnice protiv sedam vojnika.

Pročitajte više