Čučić osumnjičen da je za milijun kuna oštetio Europski pokret

Bivši glavni tajnik Europskog pokreta Hrvatska Ljubomir Čučić (49) osumnjičen je da je za gotovo milijun kuna oštetio tu udrugu, doznaje se danas u tužiteljstvu i zagrebačkoj policiji koja je protiv Čučića podnijela kaznenu prijavu.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog, policija je izvijestila da je, nakon anonimne prijave, protiv "odgovorne osobe udruge građana koja se bavi promicanjem ljudskih prava i demokratičnosti" provela obradu zbog sumnje da je zlouporabila položaj i ovlasti, krivotvorila službene isprave i zlouporabila ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Od izvora bliskog tužiteljstvu i policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o Ljubomiru Čučiću koji je u srpnju prošle godine razriješen dužnosti glavnog tajnika Europskog pokreta i predsjednika Europskog doma Zagreb, nakon što ga je supruga u medijima optužila za višegodišnje psihičko i fizičko zlostavljanje.

Policija ga sumnjiči da je s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, od listopada 2001. do kraja svibnja 2003., potpisao i pečatom udruge ovjerio 31 ugovor Studentskog centra. Tako je, kažu u policiji, prikazao da su studenti na čija su imena ispostavljeni ugovori u navedenom vremenu obavljali poslove za udrugu, iako je znao da nisu. Prema tim ugovorima studentima je isplaćeno više od 180 tisuća kuna. Studenti su novac navodno predali Čučiću koji je te iznose zadržao za sebe.

Policija nadalje sumnja da je Čučić od siječnja 2002. do kraja srpnja 2003. bankovnim karticama u vlasništvu udruge plaćao svoje troškove i dizao gotovinu na bankomatima. Navodno je na taj način prisvojio više od 650 tisuće kuna.

Kaznenom prijavom Čučića se tereti i da je od veljače do kraja lipnja 2003. zaposlenicima udruge u gotovini za plaće isplatio oko 120 tisuća kuna, no pritom navodno nije obračunao i u korist Državnog proračuna uplatio porez i doprinose. Time je, kažu u policiji, za udrugu pribavio protupravnu imovinsku korist koju će naknadno utvrditi Porezna uprava. Prema nalazima policije, Europski je pokret oštećen za više od 950 tisuća kuna.

U policiji su kazali da su protiv osumnjičenog redovnim putem podnijeli kaznenu prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović kazala je Hini da prijavu danas još nisu zaprimili.

Povodom kaznene prijave protiv Čučića, Europski pokret je danas priopćio da je nakon njegovog razrješenja revizorska tvrtka otkrila određene nepravilnosti te da su nalaz i mišljenje dostavili nadležnim državnim tijelima. Samu kaznenu prijavu protiv Čučića u Europskom pokretu nisu željeli komentirati do okončanja postupka.

Pročitajte više