Damask neće mijenjati politiku unatoč američkim sankcijama

SIRIJA je u srijedu izvijestila kako ne namjerava mijenjati politiku, nakon što joj je SAD u utorak nametnuo sankcije optužujući je da podupire terorizam.

"Sirija sankcije shvaća ozbiljno, ali ne namjerava mijenjati sadašnja stajališta", objavio je u srijedu sirijski državni radio.

Američki predsjednik George Bush u utorak je nametnuo ekonomske sankcije Siriji zbog pružanja potpore militantnim skupinama koje se bore protiv Izraelaca te zato što nije spriječila ulazak gerilaca koji se protive američkoj okupaciji u Iraku.

Sirija opovrgava da je skupinama koje se bore protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze te Hezbollahu pružila više od političke potpore. Spomenute se skupine često sukobljavaju s izraelskim vojnicima na libanonskoj granici, a Washington ih smatra terorističkim skupinama.

"SAD-u je dobro poznato da se i Sirija bori protiv terorizma te da surađuje s Amerikancima u borbi protiv terorizma. U međuvremenu, američka administracija odbija dijalog kojim bi se točno definirao pojam terorizma kako bi ga se moglo razlikovati od legitimne borbe", objavio je radio.

Unatoč tomu što su Amerikanci Siriji nametnuli sankcije, EU nema takve namjere, no europski dužnosnici oklijevaju potpisati iznimno važan sporazum o trgovini i o paketu pomoći toj zemlji, izvijestili su u srijedu dužnosnici EU-a.

EU-ovi su pregovarači u prosincu prošle godine s Damaskom pokrenuli pregovore o spomenutom sporazumu, no Britanci, Nijemci i Nizozemci zamrznuli su potpisivanje sporazuma zahtijevajući snažniji angažman Sirijaca i čvršća obećanja kada je u pitanju odluka o njihovu odbacivanju oružja za masovno uništenje

Pročitajte više