Damir Novotny: HFP se mora ukinuti

DAMIR NOVOTNY, ugledni ekonomski stručnjak, prokomentirao je u razgovoru za Index "zaboravljivost" aktualne Vlade kada je riječ o ukidanju Hrvatskog fonda za privatizaciju, posljedice koje takav model ima za hrvatsko gospodarstvo te otkrio koji bi po njegovom mišljenju bio najbolji način rješavanja problema privatizacije.

"Treba reći, prije svega, da je model privatizacije koji je postavljen u ranim fazama hrvatske tranzicije i koji je bio dominantno politički upravljan i inspiriran zapravo političkom ekonomijom, potpuno preživjeli model koji je trebalo ukinuti još prije nekoliko godina, još za vrijeme mandata Račanove vlade", započeo je Novotny.

"Zapravo, tada nije postojalo hrabrosti, a niti dovoljne političke volje, da se izjedri na kraj sa svim onim već tada poznatim nedostacima samog modela privatizacije koji je provođen kroz HFP, a osim toga i da se već tada poznate afere i korupcija, koji su identificirani od strane Državnog ureda za reviziju, procesuiraju, odnosno da se ti predmeti prebace u ruke Državnog odvjetništva", nastavlja.

"Tu nema mnogo dilema, Fond se jednostavno mora ukinuti, a s takvim privatizacijskim modelom, koji se zapravo sveo na najprimitivniju rasprodaju nacionalnih vrijednosti, nacionalnog bogatstva u rukama Hrvatske države, i koji nije u funkciji rasta i razvoja gospodarstva, mora se neodložno prekinuti", zaključio je.

"U narednim mjesecima će se još čitav niz odluka donijeti `ispod žita`"

Novotny smatra da je unatoč najavama da će doći do ukidanja Fonda, nakon tih nekoliko učestalih afera, "očito u Vladi prevladalo mišljenje da bi ukidanje Fonda zapravo bila indirektna potvrda lošeg upravljanja i tih afera te da bi to zapravo učinilo veliku štetu vladajućoj stranci". Prema njegovom mišljenju "do izbora se vjerojatno u tom smislu ništa neće dogoditi".

"Što je još gore, zapravo će se u narednim mjesecima, u tom jednom iščekivanju promjena u Vladi, čitav niz odluka donijeti `ispod žita` i na neki način na brzinu, kao što je to bilo u slučaju KIM-a, da se u nekom ubrzanom postupku donese još odluka pred kraj mandata, što je u svakom slučaju politički nekorektno, nepristojno i što svakako nije u duhu jednog normalnog demokratskog procesa predizbornog vremena koji bi zahtijevao da vlada kojoj ističe mandat takve odluke ne donosi", rekao je Novotny.

"Kroz HFP je došlo do opće pljačke"

"Europske zemlje imaju jednu posve drugačiju praksu. Naime, u većini europskih zemalja, pogotovo onih koje prolaze tranziciju i koje su prolazile tranziciju, proces privatizacije je, a tu je najsjajniji primjer svakako Slovenija, vođen neusporedivo opreznije, odnosno, štitile su se industrijske vrijednosti i ni na koji način vlasnička transformacija nije štetila razvoju poduzeća", nastavio je.

"Kod nas je zapravo kroz HFP došlo do opće pljačke i na taj način se zapravo smanjila vrijednost naših poduzeća i njihova sposobnost da konkuriraju na širem tržištu. To je zasigurno donijelo veliku štetu ukupnoj hrvatskoj ekonomiji pa sad, prije ulaska u EU, mora jednostavno uhvatiti korak sa svim tranzicijskim zemljama iz okruženja", pojasnio je Novotny utjecaj lošeg modela privatizacije na gospodarstvo.

Novotny se osvrnuo na model po kojemu funkcioniraju mirovinski fondovi te rekao kako bi se svi poslovi HFP-a trebali prenijeti na neku profesionalnu kompaniju koja se bavi upravljanjem tuđom imovinom, kakvih na hrvatskom tržištu ima veliki broj u vlasništvu međunarodnih banaka. Smatra kako ukidanje Fonda i odabir modela "nije tehničko pitanje, tehničko pitanje je da li postoji politička volja".

"HFP je vrh sante leda"

"Vjerujem da će građani na ovim izborima razmisliti upravo o svim tim aferama i svim posljedicama tih afera, jer se ovoga puta ne radi o izborima između ideologija ili izborima između različitih razumijevanja budućnosti Hrvatske, već se radi o vrlo pragmatičnim pitanjima o kojima će biračko tijelo odlučivati, a to je kakva je budućnost hrvatske ekonomije, u širem kontekstu ulaska u EU, odnosno kako će se hrvatska ekonomija u budućnosti razvijati, hoće li se otvarati nova radna mjesta, hoće li ljudi bolje živjeti. Dakle, govorimo više u ekonomskim terminima nego o političkim", komentirao je Novotny utjecaj afera u HFP-u na odabir birača na predstojećim izborima.

"S obzirom da je HFP na neki način vrh sante leda svih onih problema koji su godinama pritiskali ekonomiju i društvo i koji su zapravo rezultirali velikim brojem nezaposlenih, gubitkom gotovo 100.000 radnih mjesta, taj problem će biti zasigurno na vrhu popisa pitanja i problema o kojima će biračko tijelo odlučivati i opredijeliti se za onu političku stranku koja će tom pitanju pristupiti na jedan moderniji, na jedan potpuno drugačiji način, na način koji bi jamčio u budućnosti razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta", nastavio je.

"Sadašnja Vlada ima ozbiljan problem upravo s tim nedavnim aferama u HFP-u koje su isplivale na površinu, ali koje nisu od nedavno, nego se kumuliraju već godinama. S jedne strane Vlada, pogotovo premijer Sanader, ima potrebu da se raščiste te afere prije izbora i na taj način da se pokaže vjerodostojnost Vlade i borba protiv korupcije, s druge strane, postoji i opasnost da ih te afere koštaju mandata", rekao je Novotny dodajući kako "ni Račanova vlada nije bila imuna na greške u privatizaciji".

"Nažalost, opozicija ne nastupa dovoljno politički odgovorno, pokušava zataškati afere koje isplivavaju, a za koje je bila odgovorna, kao što svoje afere zataškava i aktualna vlada. Ni jedna, ni druga, nisu ne ranjive. I jedna i druga opcija ima mnogo toga za reći", zaključio je.

"Najbolji model: prvo restrukturiranje i prilagođavanje standardima, a potom privatizacija"

"Osobno sam već dugi niz godina zagovornik stvaranja industrijskih holdinga po pojedinim sektorima za upravljanje državnom imovinom, kakvi postoje u većini europskih zemalja. Najbolji primjer je Austrija, a slično je i u Švedskoj", rekao je Novotny.

Prema njegovim riječima europske zemlje prvo provode restrukturiranje i prilagođavanje standardima koji vladaju na otvorenom europskom tržištu, a tek onda se tvrtke nastoji privatizirati, a ne prije.

"Potpuno je nerazumno privatizirati sada, naprimjer KIM, kojem jednostavno treba restrukturiranje, kojem treba dokapitalizacija i tu bi najbolje bilo kada bi Vlada imala program rehabilitacije takvih poduzeća i privatizacije, koji bi tekao narednih pet do 10 godina", pojašnjava.

"Nešto slično se mora napraviti i sa brodograđevinskom industrijom, za koju već postoji određeni program restrukturiranja i privatizacije, pa zašto onda to ne bi napravili i sa prerađivačkom industrijom", zaključio je Novotny.

I.M.
Foto: Lider / Radio Mrežnica

Pročitajte više