Dan Mjesnog odbora Sarvaša i crkveni god

SVEČANOM sjednicom Vijeća Mjesnog odbora Sarvaša, polaganjem vijenaca na groblje za sve poginule u Domovinskom ratu i misom pred srušenom mjesnom crkvom danas su Sarvašani obilježili blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja, crkveni god toga mjesta, te dan Mjesnog odbora Sarvaša.

Crkva izgrađena 1770. u velikosrpskoj agresiji je gotovo do temelja uništena, a slike rušenja obišle su svijet. Na euharistijskom slavlju u Osijeku Sveti Otac je blagoslovio temeljni kamen crkve koja će se graditi u izvornu obliku.

U Sarvašu danas živi oko 2500 stanovnika, jer su se uglavnom svi povratnici vratili, kuće su obnovljene, a po riječima Branka Peka, dopredsjednika Mjesnog odbora, na jesen počinje gradnja kanalizacijske mreže, koju će s 19,5 milijuna kuna u potpunosti financirati Hrvatske vode.

Posebno važnim za sarvaške povratnike Pek je ocijenio gradnju prve u Domovinskom ratu srušene crkve, crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja, što je đakovačka i srijemska biskupija za ovu godinu uvrstila u prioritet, kazao je Pek.

Dodao je kako još protokol o gradnji trebaju potpisati biskupija i Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva.

U Domovinskom ratu u Sarvašu je poginulo 11 osoba. Danas je položeno cvijeće i zapaljene svijeće i na ploču svim umrlim Sarvašanima od 1770. koji su pokopani na mjesnom groblju, a među njima je najviše Nijemaca koji su u Sarvašu živjeli do II. svjetskog rata.

Pročitajte više