Danas je zabilježeno 24°C. Meteorolozi najavljuju snijeg, i to ne samo u gorju

Foto: FAH

POČETAK je ožujka, a diljem Hrvatske danas su zabilježene temperature na kakve smo navikli u svibnju.

U 13 sati je u Zagrebu izmjerena temperatura od 21, a u Karlovcu čak 24 Celzijeva stupnja.

"U jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i topao zrak, a s druge strane, utjecaj sibirske anticiklone, ove je godine potpuno izostao", rekla je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, meteorologinja DHMZ-a.

U ponedjeljak snijeg - i to ne samo u gorju

"Idućih će dana biti iznadprosječno toplo, ali ne ovako kao danas. Početkom tjedna nastupit će promjena vremena i to uz znatni pad temperature zraka, osobito u drugom dijelu dana, a nije isključeno, ponajprije u gorju, da bude i nakratko snijega", rekla je i dodala kako će u ponedjeljak zapuhati i sjeverni vjetar koji će pridonijeti osjećaju hladnoće.

Naglasila je kako, nažalost, nema kraja ekstremima i kako su oni najvjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena.

"Prema prognostičkom materijalu, proljeće i ljeto bit će topliji od uobičajenog, ali se ne mogu isključiti i kraća hladnija razdoblja", zaključila je.

Meteorolozi najavljuju snijeg i u dijelovima Dalmacije.

"Sa zapada će nam u ponedjeljak stići novi poremećaj koji donosi jače naoblačenje, povremeno uz kišu. U početku ponedjeljka će još biti toplo uz južinu, ali se u drugom dijelu dana očekuje postupno okretanje vjetra na buru i tramontanu, što će biti prva marčana bura. Donijet će pad temperature zraka, kiša će u planinama prijeći u snijeg, a snijeg je moguć i u nekim područjima Zagore. Popodne bi moglo biti 15-ak stupnjeva hladnije u odnosu na nedjelju", piše Dalmacija Danas.

Pročitajte više