DANAS PARLAMENTARNI IZBORI U KANADI

Diljem Kanade u ponedjeljak otvorena biračka mjesta gdje će u sklopu parlamentarnih izbora u zemlji glasovati njezini stanovnici.

Prva su biračka mjesta otvorena u dvjema pokrajinama - Novoj Zemlji i u Labradoru smještenima na krajnjem istoku zemlje, a pola sata nakon toga birališta su otvorena u Novome Brunswicku, Novoj Škotskoj i Otoku princa Eduarda.

Nedavno provedeno predizborno ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da bi se na današnjim izborima mogla voditi neizvjesna borba između liberala kanadskog premijera Paula Martina i njegovih liberalnih suparnika na čelu sa Stephenom Harperom. Rezultati su pokazali da bi za liberale moglo glasovati 32,6 posto birača, a za konzervativce 31,8 posto.

Liberali su vladajuća stranka već 11 godina, no sada su im za petama članovi Konzervativne stranke, koji su Kanađanima obećali smanjenje poreza i modernizaciju javnog zdravstvenog sustava.

Prema procjenama analitičara Martinovi liberali izgubit će većinu u parlamentu, no još je nepoznato tko će dobiti najviše mjesta. Potrebna većina je 155 mjesta. Prvi privremeni rezultati izbora bit će poznati kasno navečer.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više