"Danube regional project" - zaštita porječja Dunava

"DANUBE regional project", predstavljen nedavno u Beču, omogućuje potporu pojedinačnim projektima zaštite okoliša na tome području i pokušaj je koordiniranja sličnih akcija u okviru regionalne suradnje.

Projekt


Projekt zaštite okoliša porječja Dunava prdstavljen je sredinom ožujka u Beču.

Porječje Dunava s oko 817.000 četvornih kilometara površine proteže se kroz 17 europskih zemalja. Za više 80 milijuna ljudi njime dotječe najvažniji resurs života - voda.

Velike količine otpadnih voda i taloženih umjetnih gnojiva u porječju, međutim, kako je prigodom predstavljanja istaknuo voditelj "Danube Regional Projecta" Ivan Zavadsky, sve su veći rizik za deltu Dunava.

Cilj je projekta smanjenje taloženja otrovnih tvari u Crnom Moru. Njime će se zato pokušati animirati zemlje porječja na sudjelovanje i stvaranje odgovarajuće prekogranične mreže nestranačkih organizacija za zaštitu okoline. Problemi okoline tiču se i industrijskog sektora i raznih poljoprivrednih institucija.

Visina pomoći varirat će već prema "stupnju onečišćenja" od 5.000 do 10.000 američkih dolara po projektu.

U projektu su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska i Rumunjska. Da bi primile potporu, ugovorne će zemlje morati ispuniti određene kriterije. Izgledi za primanje potpore ovisit će o tome koliko neki projekt stvarno pridonosi poboljšanjima i ima li određena zemlja organizacije koje mogu djelovati kao kooperativni partner i jesu li spremne i financijski pridonijeti tome.

Pročitajte više