Daruvar: Drugi seminar za novinare pripadnike nacionalnih manjina

ČETVERODNEVNI seminar koji su u sklopu edukacije mladih novinara, pripadnika nacionalnih manjina organizirali Savjet za nacionalne manjine i HRT završen je danas u Daruvaru.

Govoreći o političkom položaju manjina u Hrvatskoj predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer ocijenio je da su zakoni koji štite manjinska prava na visokoj razini, no da bi trebalo ustrajavati na njihovoj primjeni. Ustvrdio je kako je i daruvarski seminar, drugi od tri predviđena, korak dalje u ispunjavanju zajamčenih prava manjina, prije svega prava na informiranje i pristup medijima.

Seminar je organiziran za pripadnike nacionalnih manjina čije se jezike Hrvatska obvezala štititi prema potpisanoj Europskoj povelji o regionalnim i manjinskim jezicima. Riječ je o talijanskom, mađarskom, srpskom, češkom, slovačkom, rusinskom i ukrajinskom jeziku.

U protekla četiri dana 11 polaznika seminara je, uz teorijsko upoznavanje sa zakonitostima i posebnostima televizijskog novinarstva, u praktičnom dijelu snimalo i montiralo svoje priloge. Predavači su bili novinari HTV-a, Branko Lentić, Daria Marjanović, voditeljica službe za prijevod HTV-a Bojana Zeljko Lipovšćak i novinari Redakcije za nacionalne manjine.

Seminar je organiziran u suradnji s Međunarodnim centrom za edukaciju novinara (ICEJ) i Udrugom Češka beseda iz Daruvara.

Prvi seminar kojim se novinari pripadnici nacionalnih manjina pripremaju za televizijske programe na jezicima manjina održan je sredinom svibnja u Opatiji, a posljednji će biti u rujnu.

Savjet za nacionalne manjine i HTV sklopili su krajem 2003. ugovor o financijskoj potpori za pripremu programa na jezicima nacionalnih manjina. HTV-ova Redakcija za nacionalne manjine izradila je u lipnju iste godine projekt, čiji je krajnji cilj da pripadnici 14 nacionalnih manjina dobiju mjesečne 20-minutne emisije.

Najesen, nakon što završe sva tri seminara, počet će se emitirati program na jezicima tih manjina u okviru HTV-ove emisije Prizma, a najboljim polaznicima seminara HTV će pružiti mogućnost honorarnog rada u toj redakciji.

(Hina) xso yso

Pročitajte više