Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika: Već sam upravljao gradom, imam iskustva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK stranke Fokus i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi gostovao je u emisiji Pressing na N1 televiziji.

Je li nerealno njegovo predizborno obećanje da će Zagrepčanima ukinuti prirez, tko financira njegovu kampanju te tko stoji iza njegove kandidature, samo su neka od pitanja na koja je Nađi odgovorio.

Je li se šest mjeseci prije lokalnih izbora preselio u Zagreb samo zato da bi se mogao kandidirati za gradonačelnika? Nađi je rekao kako je u Svetoj Nedelji realizirao gotovo sve što je htio, a da se preseljenje poklopilo i s događajem u privatnom životu.

"Preseljenje se poklopilo i sa zarukama pa obiteljski život planiram nastaviti u Zagrebu. Dao sam ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika u Svetoj Nedelji i preselio se u Zagreb", otkrio je.

Kroz privatni sektor stekao je znanja za koja smatra da bi Zagrebu dobro došla.

"Osim Bandića, jedino ja imam iskustvo upravljanja gradom"

"Zato sam krenuo u kandidaturu. Išao bih svakako, neovisno o tome što sam postao saborski zastupnik."

Smatra da mu je iskustvo rada u Svetoj Nedelji velika prednost u odnosu na druge pretendente na gradonačelničko mjesto.

"Osim Bandića, za kojeg znamo kakve su prakse upravljanja gradovima, jedino ja imam iskustvo upravljanja gradom. Netko bi rekao malim gradom, ali on udara puno više od svoje kategorije, te gradom koji uspoređuju sa Zagrebom i županijskim središtima. Sveta Nedelja ima više radnih mjesta nego što joj treba, pa građani i iz okolnih mjesta te Zagreba rade u Svetoj Nedelji. Ako je meni prevelik zalogaj, što je tek drugima? Zagreb boljeg izazivača Milanu Bandiću nema", rekao je Nađi.

Kazao je kako njegov program zvuči populistički ako se ne gleda proračun Zagreba.

"Iz principa ne želim zakupljivati mjesta Zagreb plakata"

"Prirez je milijardu kuna godišnje, a proračun je 14 milijardi kuna. Prostor za racionalizaciju je velik jer su samo plaće milijardu kuna. Štedio bih na masi plaće, materijalnim rashodima, subvencijama i transparentnim javnim nabavama. Samo žičara je tri puta premašila budžet. Uštede koje planiramo su tri milijarde kuna, pa i ukidanje prireza nije tako ogroman minus. Proračun za 2022. - 2023. godinu uključuje i vraćanje dospjelih obveza", nastavio je Nađi uz naglasak kako je u Svetoj Nedelji ukinut prirez.

"Populizam je uzeti više kroz poreze i dijeliti kroz subvencije. Populizam nije ostaviti građanima njihov novac. Ako gledamo prosječnu zagrebačku plaću, stanovnik Zagreba bi godišnje uštedio 2500 kuna. Ne bih išao u smanjenje plaća, nego otpuštanje onih kojima tamo nije mjesto. Zadnjih godina bilo je more političkih zapošljavanja. I u saboru se time trgovalo."

Njegove plakate u Zagrebu financira stranka Fokus, a plakati nisu na mjestima Zagreb plakata.

"Iz principa ne želim zakupljivati mjesta Zagreb plakata jer je to simbol nelojalne konkurencije privatnom sektoru", naglasio je.

Smatra kako je mit da je ukidanje prireza u Zagrebu nemoguće.

"Broj stanovnika spušta troškove"

"To su mitovi koje šire organizirani simpatizeri mojih političkih protivnika, koji se boje priznati da je naš potez u Svetoj Nedelji dobra stvar. Tvrdnja da Sv. Nedelja živi od Zagreba nije točna. Zagreb ima veće troškove prvenstveno jer gradska uprava radi loše. Naslagalo se svačega u gradskoj administraciji, Holdingu, glasovi se kupuju i zato grad ima visoke troškove. Veličina grada bi samo trebala pomoći. Gradski prijevoz postaje profitabilniji, kao i odvoz otpada što je broj stanovnika veći. Broj stanovnika spušta troškove. Kamion za otpad u Zagrebu stalno skuplja otpad, a u Sv. Nedelji ima praznog hoda. Zagreb ima komparativne prednosti, glavni je grad i nizu institucija se centri nalaze tu i novac koji se zaradi o trošku državnog proračuna troši se u Zagrebu."

Na pitanje ide li velik broj kandidata u korist Milanu Bandiću, Nađi je odgovorio kako ne misli da će Bandić dobro proći na izborima.

"Utrka za gradonačelnika s razlogom ima dva kruga. Mislim da je više kandidata dobro, da građani imaju veći izbor. Pitanje je hoće li Bandić ući u drugi krug ako mu rejting nastavi padati. Bandićeva ostavština je korupcija, a potom veliki dugovi i strašno loša infrastruktura. Na pamet mi, kao dobro, padaju stvari koje su se same od sebe događale po inerciji. Da je nešto bilo stvarno dobro i njegova zasluga, ne mogu se sjetiti", zaključio je Nađi.

Pročitajte više