DC i SDP traže poništenje prodaje KIM-a

UGOVOR o prodaji KIM-a mora se poništiti, inzistiraju u DC-u i SDP-u. Dvojica su krivaca, tvrde, pa s Iblerovog trga najavljuju da će početkom saborskog zasjedanja tražiti odgovornost potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a u DC-u optužuju ministra Branka Vukelića za sklapanje pogubnog ugovora u karlovačkoj gostionici.

Karlovačka industrija mlijeka prodana je tvrtki koja je prodavala proizvode od kože, nemaju tržište za mlijeko, kadrove za ovu industriju, nemaju novac za ulaganje, niti za dionice, a način na koji je kupljena podsjeća na privatizacije "koje su devedesetih godina hrvatsko gospodarstvo zavile u crno", kazala je Milanka Opačić na presici SDP-a, na kojoj je govorio i Slavko Linić, te Dario Janković, predsjednik karlovačke Gradske organizacije SDP-a. "Tražimo

Ista dva imena

"Opet imamo dva ista imena, Vukelića i Polančeca i njihovo zalaganje za ovakvu sramotnu privatizaciju", rekla je Opačić, i upitala za koga se doista kupuje KIM, pošto se i vlasnik tvrtke Chemoderm, koja je KIM kupila, Ivan Šimić, zahvalio Vukeliću na "svesrdnoj pomoći" i "nisu li ta dvojica znala i za sve rabote u HFP-u otkrivene u akciji Maestro".

Istaknuli su da je očito da se ljeto koristi za sumnjive privatizacije, kao što je to bio slučaj hotela "Liburnija" prije dvije godine.

Linić: Osobno očekujem spasioca Sanadera

Linić je kazao kako KIM treba žurno privatizirati jer toj tvrtki treba svjež kapital i zbog toga što je, nakon svih nevolja koje je prošla, ta tvrtka "iscrpljena i ižmikana". Upitan o tome kako komentira što je karlovačko državno odvjetništvo počelo istraživati prodaju mljekare, SDP-ovac kaže da vjeruje da premijer Ivo Sanader neće dopustiti ovu prodaju.

"Očekujem da će Sanader spasiti KIM kako je spasio i Liburniju tri mjeseca prije izbora. Osobno očekujem spasioca Sanadera", kazao je Linić. On optužuje Polančeca da nije govorio istinu kad je u sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji Magazin rekao kako Šimić ne može založiti dionice KIM-a kako bi podigao kredit i otplatio iste dionice. "On to može i učinit će to", kaže Linić.

Janković je napomenuo kako je natječaj proveden protuzakonito, jer se cijena tvrtke, dinamika i struktura ulaganja u KIM, promijenjena kako bi se pogodovalo Chemodermu.

DC predviđa da će sve preuzeti banka, a KIM će propasti

Vesna Škare Ožbolt od premijera traži hitno poništenje prodaje KIM-a zbog nezakonitosti natječaja. Tvrtka koja ga je kupila, navode, "nema ničega u svom poslovanju osim dva zaposlena, dva stola i grba na zidu", a po modelu po kojem je KIM kupljen, svaki umirovljenik sa 1200 kuna mirovine može kupiti tvornicu.

"Svjedoci kažu da je prodaja KIM-a dogovorena između ministra Vukelića i županijskog vijećnika i vlasnika Chemoderma Šimića u čuvenoj gostioni Kristina", stoji u priopćenju i dodaje se da je i tada bilo jasno da Šimić sa svojom malom firmom neće moći vraćati anuitete. Objašnjavaju zašto misle da je Chemodermu prodana mljekara.

"KIM samo u Splitskoj mljekari MILS ima udio od 10 milijuna eura. KIM ima odmaralište u Klenovici vrijedno preko milijun eura i farmu koja vrijedi preko milijun eura", nabrajaju oni i podsjećaju na prodajnu cijenu KIM-a, od 16 milijuna kuna.

"Sve će preuzeti Karlovačka banka, nakon čega će KIM propasti, nekretnine i ulozi bit će rasprodani malim privatnicima, partijskim poslušnicima Branka Vukelića, a o radnicima će brigu voditi Fond za zapošljavanje", predviđa Škare-Ožbolt.

A.B.
Foto:Index

Pročitajte više