De Villepin: Svi moraju moći sudjelovati u obnovi Iraka

Cijela međunarodna zajednica "mora moći sudjelovati" u obnovi Iraka, izjavio je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, odavši kako je Francuska spremna na sve dogovore.

"Učinimo tako da cijela međunarodna ajednica može sudjelovati u obnovi, bez bacanja anatema na bilo koga", izjavio je ministar na susretu s pripadnicima francuske Udruge diplomatskih novinara (APDF) u Parizu.

"Želimo vjerovati da će duh otvorenosti i zajedništva nadvladati u nadolazećem razdoblju. Mi smo spremni sudjelovati u svim dogovorima i sastancima koji će omogućiti jasno odrđivanje etapa" političkog procesa i obnove, rekao je de Villepin.

Nakon što su prošlog tjedna SAD najavile kako u unosnim poslovima obnove Iraka neće moći sudjelovati zemlje koje su se protivile napadu na tu zemlju, američki predsjednik George Bush u ponedjeljak je ipak pružio ruku Francuskoj i Njemačkoj, rekavši kako tri zemlje mogu surađivati unatoč prijašnjim nesuglasicama.

Amerikanci, prema riječima francuskog ministra, inzistiraju na povratku pune sigurnosti u Iraku, dok Francuska ključnim smatra "napredak u političkom procesu".

"Sigurnosna politika može imati uspjeha samo uz stvarnu strategiju političkog djelovanja", kazao je de Villepin, naglasivši potrebu "uključenja i sudjelovanja iračkog naroda u tom procesu".

No, kako je upozorio, "taj proces treba razjasniti, točno ga odrediti i konkretizirati".

"Sad smo upravo u toj fazi i na Amerikancima je da nas upoznaju s time kako oni vide stvari", rekao je Dominique de Villepin.

Pročitajte više