Debakl na početku školske godine: Đaci smiju u školu bez udžbenika!

"MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa odaslalo je svim školama u Hrvatskoj preporuku da učenici ne moraju imati udžbenike prvih mjesec dana škole odnosno do 1. listopada", potvrdio je danas resorni ministar Radovan Fuchs svega dan prije početka škole, dodajući kako se zapravo neće dogoditi ništa neuobičajeno ili "kardinalno" ako učenici budu slušali nastavu bez knjiga!

Vlada pala školsku godinu

Naime, proteklih dana Ministarstvo obrazovanja suočeno je sa snažnim kritikama, ne samo političke oporbe, već i ogorčenih roditelja koji ovih dana u ogromnim redovima pred knjižarama ili pak na otvorenom prostoru kupuju udžbenike koji su prema najavama vrha HDZ-a, a tako i Vlade, još prije samo mjesec dana trebali biti besplatni!

Štoviše mnogi su uvjereni kako se poziv premijerke Jadranke Kosor o kasnijem početku školske godine nije odnosio na spas "turističke sezone", već da se htio izbjeći sada već očigledni debakl ove Vlade s udžbenicima.

Ministar Fuchs na tragu "genijalnosti" Dragana Primorca, ali i nemogućnosti rješavanja anarhije, zbrke i bunta roditelja jednostavno je riješio problem na način da je donio preporuku da se u školu ne moraju nositi udžbenici!

"Razloga za paniku nema, udžbenici se mogu nabaviti ležernije i nema razloga za gužve na početku školske godine", rekao je ministar Fuchs pokušavajući umiriti hrvatsku javnost, no umjesto smirivanja stanja, posebno je razljutio nastavnike koji poručuju, logično rasuđivajući, kako zapravo ne mogu raditi svoj posao ako djeca ne mogu pratiti nastavni program bez za to predviđenih udžbenika.

Primorac poručivao da se knjige mogu i baciti

Valja podsjetiti kako je upravo ministar Fuchs, koji je ustoličen u Ministarstvu obrazovanja nakon ostavke Dragana Primoraca, donio spornu odluku prema kojoj je svega mjesec dana prije početka škole za 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola ukinuti besplatni udžbenici.

Da bi blamaža vodećih ljudi u državi bila i kompletna, ne treba zaboraviti ni preporuku tadašnjeg ministra Primorca koji je poručio roditeljima da se stari udžbenici koje su do tada učenici dobivali besplatno, mogu baciti jer će sljedeće godine dobiti sasvim nove!

Naime, prema "genijalnoj" zamisli Primorca svake godine dvanaest milijuna udžbenika vrijednih pola milijarde kuna trebalo je završavati na smetlištu jer je Vlada svake godine od nakladnika trebala kupovati nove knjige!

Novi zakon u rujnu

Školske knjige svake su se godine trebale tiskati na račun poreznih obveznika za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, jer je resorni ministar nakon jedne školske godine nasljeđivanja udžbenika procijenio da za iste novce može dobiti potpuno nove udžbeničke komplete.

No, nakon što je državni vrh priznao da je financijska kriza pokucala i na vrata naše zemlje, projekt "zemlje znanja" pao je u vodu, a sada se priprema i novi zakon koji bi navodno trebao uvesti reda.

"Zakon o udžbenicima biti u Saboru do rujna, a on bi trebao riješiti trenutnu krizu oko udžbenika i pitanje gužvi u knjižarama", najavio je ministar Fuchs dodajući da je poslao prosvjetnu inspekciju da provjeri stanje udžbenika u skladištima knjižara.

Obećanja ludom niti radovanje

Zanimljivo je napomenuti kako je ministar Fuchs u pokušaju da dodatno smiri podignute tenzije oko udžbenika donio odluku da se kroz Agenciju za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom obrazovanja do kraja kolovoza podijele udžbenici za učenike s područja od posebne državne skrbi. No, prema pisanju Vukovarskih novina u tom gradu stiglo je svega 50 posto potrebnih udžbenika pa se čini da se nisu držali ni tog obećanja.

"Stiglo je samo pola potrebnih knjiga i to samo za više razrede osnovne škole. Za razrednu nastavu nismo dobili nikakvih knjiga", naglasio je u izjavi za Vukovarske novine ravnatelj OŠ "Antuna Bauera" Ivan Mađaroš.

Pročitajte više