Debeljak kaže da bi preuzeo Uljanik, a Splitu duguje za komunalije

Foto: Duso Marusic/Pixsell/FaH

"BRODOSPLIT je za studeni i prosinac prošle godine Splitu dužan 331.340 kuna za komunalnu naknadu te 79.872 kuna za naknadu za uređenje voda. Za siječanj, veljaču i ožujak Brodosplit nije dužan budući da obveza još nije dospjela", informirali su nas nedavno iz splitske gradske uprave. Podsjetili su i da su temeljem odgovarajućih zakonskih propisa prije nekoliko mjeseci pokrenuli ovrhu protiv splitskog brodogradilišta zbog duga za razdoblje od ožujka do listopada 2018. godine, koji je iznosio milijun 289 tisuća i 749 kuna za komunalnu naknadu te 333 tisuće i 834 kune za naknadu za uređenje voda. "Ovrha se u cijelosti naplatila", poručuju iz Grada.

U Brodosplitu tvrde da podmiruju sve obaveze "koje nisu male"

O ovome smo pitali i Brodosplit. Naročito nas je zainteresirala činjenica da je Brodosplitov dug nastao gotovo istodobno kad je njegov vlasnik Tomislav Debeljak izražavao spremnost za financijski itekako zahtjevnu operaciju preuzimanja pulskog Uljanika. Evo što kažu splitski brodograditelji:

"Brodosplit je jedino brodogradilište u RH koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske nadoknade. Za istu površinu, na koju plaćamo koncesijsku naknadu, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda, uključujući i dio zemljišta koji više nije u vlasništvu Brodosplita jer je zbog izgradnje Spaladium Arene ustupljen Gradu. Stoga smo pokrenuli razgovore sa splitskom gradskom upravom da nam odobri određeni otpis potraživanja, a dok se ne utvrdi stvarna površina, privremeno smo zastali u podmirivanju naših obveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Dug ćemo podmiriti, ali nećemo odustati od daljnjih razgovora s gradskom upravom u vezi smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim", poručuju iz Brodosplita i ističu kako prema Gradu urednu podmiruju sve obveze "koje nisu male".

"U proteklih šest godina Brodosplit je platio preko 16 milijuna komunalne naknade i 51 milijun kuna prireza", naglašavaju te se hvale očuvanjem Brodosplita kao brodograđevne institucije, radnih mjesta, s više od 2300 radnika, punom zaposlenošću do 2022. godine.

U Brodosplitu ne shvaćaju kakva je veza između preuzimanja Uljanika i neplaćanja komunalija

Brodosplit smo pitali i kako je moguće istodobno dugovati za komunalije i najavljivati preuzimanje pulskog brodogradilišta.

"Ne shvaćamo kakve veze ima naše opravdano inzistiranje na smanjenju po nama neopravdano previsokih troškova sa spremnošću da pokušamo spriječiti gašenje jedne industrijske grane koja ima više od 160 godina dugu povijest u Hrvatskoj, i to u trenutku kad se konjunktura na svjetskom tržištu poboljšava. Željeli smo to spriječiti pod svaku cijenu, pa čak i da se mi sami pojavimo kao ponuditelj. Lobirali smo kod svih naših inozemnih partnera za koje smo pretpostavljali da imaju snage i interesa da se jave na natječaj i na kraju smo se dogovorili s najvećim od njih, talijanskim Fincantierijem, da pošaljemo zajedničku ponudu", informiraju iz Brodosplita. Po njihovim je riječima Brodosplit potpisivanjem kupoprodajnog ugovora 2013. godine s tvrtkom DIV-Brodogradnja "najprije izbjegao stečaj i sigurnu likvidaciju, a 2016., 2017. i 2018. zaključio je s dobiti i ostvario povijesni rezultat vrijedan svake pažnje", unatoč dugu za komunalnu naknadu.

Pitali smo gradsku upravu zašto im ne smanji komunalnu naknadu, čekali smo odgovor nekoliko dana, a potom dobili sljedeću rečenicu: "Grad Split je uvijek otvoren za razgovore, pogotovo kada su u pitanju veliki gospodarski subjekti kao što je Brodosplit."

Pročitajte više