Debeljak otkrio svoje planove s Uljanikom

Foto: Hina

NAKON što je u četvrtak Uljanik odabrao Brodosplit za potencijalnog strateškog partnera, u Dnevniku HRT-a gostovao je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i Brodosplita, od kojega se očekuje da posrnulo pulsko brodogradilište stavi na noge.

"Naša ponuda se bazira na budućnosti i pozitivi. Ne zanima nas zemljište i nikakav nekretninski biznis. Preuzimamo obvezu rada brodogradnje. Ja uopće ne želim pričati o prošlosti", kaže.

Debeljak očekuje da će uskoro s vladom i drugim dionicima u procesu sjesti za stol kako bi se pregovaralo o budućnosti brodogradnje. 

"Stečaj ili ne-stečaj, nisu bitno različiti. Radnici će biti tu gdje jesu. Želimo da se radnicima odmah isplate plaće i da se kupe materijali da se počnu graditi brodovi", kaže.

Partner Brodosplita je talijanski Fincantieri.

"Mi nudimo punu popunjenost, a 50 posto je gradnja brodova, kruzera, koji imaju veliku dodanu vrijednost. Naši brodovi imaju tek 25 posto uvoznih komponenti, a balker i tankeri koji su se gradili su se gradili tako da je uvozna komponenta skuplja nego kompletan izvozni proizvod. Fincantieri ima knjigu narudžbi za idućih 10 godina. Mi imamo knjigu narudžbi i pisma namjere teške 2,29 milijardi eura. Fincantieri nudi sve ono što se ne popuni da će popuniti. Broj zaposlenih bio bi i veći nego u najboljim vremenima", kaže novi partner Uljanika.

"Pustite nam budućnost"

Što se tiče podrške banaka, nije htio komentirati napise da je jedna od njih ruski VTB. 

"To su poslovne tajne, ali prate nas velike banke, evo sutra je jedna od najvećih svjetskih banaka kod nas", kaže.

Plan je, kaže Debeljak, vratiti barem 80 posto radnika koji su u posljednje vrijeme otišli iz brodogradilišta te dodatno zaposliti ljude.

"Maknite nam prošlost, uzmite kao u Hypo banci, sto ljudi od DORH-a i drugih, rješavajte prošlost. Pustite nam budućnost. Znam da ćemo imati dobru budućnost", kaže Debeljak.

 

Pročitajte više