Del Ponte: Gotovina je u Mostaru

"AKO Gotovinu ne možete uhvatiti u Mostaru, onda ga bar locirajte“- poručila je glavna haška tužiteljica hrvatskim vlastima, a svoje tvrdnje da se odbjegli general nalazi u Hercegovini temelji na slučaju Kapetanović.

Rekonstrukcijom razgovora Carle Del Ponte s ambasadorima OESS-a u Beču, koje su Globusu prenijeli neimenovani diplomatski izvori, otkrivaju kako tužiteljica vjeruje da je Gotovina u Mostaru.

Pred veleposlanicima SAD-a, Austrije, Mađarske, Makedonije, Bugarske, SiCG, Švicarske, Luksemburga i Hrvatske Del Ponte je ustvrdila da je slučaj Kapetanović glavni dokaz da se general Gotovina krije u Mostaru, odnsono da se kreće na relaciji BiH – Hrvatska.

Na pitanje  veleposlanika Hrvastke pri OESS-u Vladimira Mateka kako se od naše zemlje može očekivati da uhiti nekoga tko se nalazi na teritoriju druge države, odgovor glavne tužiteljice bio je: "Ali možete ga locirati.“

Kako nije bila ni vrijeme ni prilika, Matek se nije upuštao u daljni razgovor s tužiteljicom o autentičnosti priče Jure Kapetanovića, s obzirom da je dosadašnja istraga pokazala da je Kapetanović izmislio svoje kontakte s Gotovinom.

Na pitanje veleposlanika Mađarske i Austrije neće li veliki pritisak Haaga na Hrvatsku dovesti do destabilizacije političkih prilika u zemlji, Del Ponte je odgovorila: "Najvažnije je da pravda bude zadovoljena, a ako i bude kakvih problema, to će biti sitne perturbacije, ništa ozbiljno.“

Tužiteljica je priznala da je zadovoljna ponašanjem premijera Sanadera po pitanju suradnje s Haagom, iako se u početku bojala povratka HDZ-a na vlast. Zaključila je da je sada suradnja apsolutno bolja nega za vrijeme Račanove Vlade.

Ocjene koje je 19. svibnja iznijela u Beču, kako se pokazalo, bile su temelj njezina izvješća o suradnji Hrvatske s Međunarodnim sudom u Haagu, koji je 13. lipnja pred Vijećem sigurnosti UN-a. Iako su premijer Ivo Sanader i Vlada očekivali pozitivnu ocjenu, ona nije takva te je sigurno da je Del Ponte predložila odgodu početka pregovora s EU za tri do četiri mjeseca, kada bi se napravila nova procjena.

Pročitajte više