Delbianco: IDF u pregovorima s HNS-om, HSS-om i LS-om

PREDSJEDNIK Istarskog demokratskog foruma (IDF) Luciano Delbianco izjavio je danas na konferenciji za novinare u Puli da je ta stranka, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, trenutačno u pregovorima s HNS-om, HSS-om i LS-om.

Međutim, dodao je Delbianco, "na prijedlog predsjednice HNS-a Vesne Pusić, u 8. izbornoj jedinici vrlo je izvjesna koalicija HNS-a, PGS-a i IDF-a".

Komentirajući izjavu predsjednika SDP-a Ivice Račana koji je najavio potpisivanje koalicije SDP-a i IDS-a, ali ujedno zatražio oštro sankcioniranje pojedinaca koji su sudjelovali u malverzacijama s istarskim zemljištem, Delbianco je kazao da je ta koalicija ipak upitna.

"Ako će se Račan pridržavati ove izjave, onda je ta koalicija dvojbena jer su upravo u tim malverzacijama sudjelovali vodeći ljudi IDS-a, odnosno istarski župan Ivan Jakovčić te predsjednik županijske Skupštine Stevo Žufić", ustvrdio je predsjednik IDF-a Luciano Delbianco.

Dodao je da IDF neće posustati u svojoj borbi za istarsko zemljište jer smatra kako se u prenamjeni zemljišta u Istri gotovo uvijek radilo o dogovorima političkih elita, a protivno interesima građana.

Zato se IDF zauzima za temeljitu reviziju prenamjene, dodijeljivanja i prodaje zemljišta u Istri te će ujedno tražiti poništenje štetnih odluka Skupštine Istarske županije.

"Oni koji su sada na vlasti u Istri i Hrvatskoj nisu ispunili jasno predizborno obećanje građanima o reviziji pretvorbe i privatizacije", izjavio je Delbianco.

Dodao je kako su upravo u Istri pojedini političari kupovali zgrade sa zemljištem bez javnog natječaja, sklapali tajne nagodbe između lokalnih vlasti i turističkih poduzeća, te prodavali zemljište prije završetka javnog natječaja.

Pročitajte više