Demanti Ulemekovih tvrdnji o prodaji 660 kg heroina na zapadu

BIVŠI zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dragan Karleuša opovrgnuo je u utorak tvrdnje Milorada Ulemeka Legije, prvooptuženog za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, da je 660 kilograma heroina nađenih u ožujku 2001. godine u sefu Resora državne sigurnosti u Komercijalnoj banci u Beogradu, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rumunjske, prebačeno i prodano na zapadnom tržištu.

Karleuša, koji je bio predsjednik komisije MUP-a nadležne za uništenje nađene droge, kaže da je droga spaljena čim je pronađena, 9. ožujka 2001. godine u Termoelektrani u Obrenovcu, nakon što je to i najavljeno javnosti na konferenciji za novinare.

"Sve je odrađeno u istom danu. Kad je nađena droga u trezoru Komercijalne banke, donijeli smo je u MUP, bila je non-stop pod oružanom stražom, bila je prikazana javnosti i utvrđen je sastav kompletne količine droge. Uz oružanu pratnju, zajedno s novinarima, odnijeli smo je u TE Nikola Tesla u Obrenovcu i spalili", kazao je Karleuša agenciji Beta, dodajući da je "odnošenje i spuštanje paketa droge u peći termoelektrane u Obrenovcu dugo trajalo, s obzirom na to da je riječ o više od 600 kilograma heroina".

Karleuša je dodao da je uništavanju droge bilo prisutno mnogo svjedoka, među kojima i stručnjaci iz Instituta za sigurnost i Savezne uprave carina, te novinari, ali nije precizirao tko je još, osim njega, bio u petočlanoj komisiji MUP-a, rekavši da "sad ne bi o tome" i da te ljude zna uglavnom po nadimcima.

Nakon uhićenja Slobodana Miloševića, tvrdio je prvooptuženi Ulemek iznoseći u ponedjeljak svoju obranu, u travnju 2001. godine u Surčinu je organizirana večera, na kojoj su bili prisutni Dragoljub Marković, vlasnik "Krmivoprodukta" i bliski Đinđićev prijatelj, Goran Vesić, tadašnji savjetnik saveznog ministra policije, Vladimir Popović Beba, tadašnji šef Biroa za komunikacije vlade Srbije i Čedomir Jovanović, tad šef zastupničkog kluba Demokratske stranke u parlamentu, te Ljubiša Buha, danas svjedok-suradnik na suđenju, koji tereti Ulemeka i ostale optužene za ubojstvo premijera. Po Ulemekovim tvrdnjama, oni su mu ponudili da 660 kilograma heroina, nađenih nakon smjene Miloševićeva režima u listopadu 2000. godine u trezoru "Komercijalne banke" u Beogradu, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rumunjske prebaci i proda na Zapadu. "Kad su oni, Zapad, nama mogli slati bombe, možemo i mi njima drogu", rečeno je na tom sastanku, tvrdi prvooptuženi Ulemek, koji je taj prijedlog "prihvatio, zbog patriotskog elementa te ideje", koja mu je predočena kao "državni posao".

Svi koje je prvooptuženi Ulemek prozvao, opovrgnuli su njegove tvrdnje, a prozvani Goran Vesić podsjetio je javnost na snimku Televizije B92 koji svjedoči da se, zbog progona u Miloševićevu režimu, nakon 16-mjesečnog izgnanstva vratio u zemlju 8. listopada te godine, te da se nikako dva dana ranije, 6. listopada, nije mogao sastati s prvooptuženim Ulemekom.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala je pokrenulo istragu povodom tvrdnji prvooptuženog Ulemeka da su pojedini funkcionari bivše vlasti sudjelovali u prodaji 660 kg heroina nađenih u sefu Komercijalne banke.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više