Denis Latin: Nemiri neće stati, čeka se odlazak Vlade

BIVŠI urednik i voditelj skinute "Latinice", Denis Latin, ovog tjedna je vodio svoj "Dnevnik" za Radio Slobodna Europa u kojem je napisao kako nemiri u Zagrebu neće stati te da se čeka ostavka Vlade.

U subotu kada je bio najnasilniji prosvjed napisao je da su "demonstracije završile u krvi". "Zagreb je jednostavno proključao kao nikad dosad. Nasilje i govor mržnje koji je drečao s braniteljskog skupa pokazao je da Kosoričina vlada broji zadnje dane", napisao je Latin i dodao da se mediji pod vladinom kontrolom natječu koji će što težim kvalifikacijama prikazati demonstrante koji su pokušali probiti blokadu. Smatra kako se izbjegava osuda govora mržnje koja se čula na tzv. braniteljskim prosvjedima.

"Vrijeme je da odgovaraju za učinjeno"

"Većina medija takav skup ocjenjuje dostojanstvenim što definitivno ukazuje da je kontrolirana od vlade koja je braniteljsku populaciju izdašno nagrađivala i potkupljivala punih osam godina", piše Latin te dodaje da se time skreće pozornost s opravdanosti bunta protiv Vlade. "Vrijeme je da odu i odgovaraju za učinjeno - to je poruka koju im šalju građani Hrvatske na ovim prosvjedima. No Vlada to još uvijek ne razumije", zaključuje subotu Latin.

U nedjelju je Latin imao prekid u radu interneta što je povezao s Facebookom i prosvjedima koji su organizirani na njemu. "Posljednjih nekoliko godina aktualna vlada čini sve kako bi nametnula cenzuru u većini medija. 'FERAL' i '101' namjerno su ugašeni, izdavači dnevnih novina ušli su u nevjerojatne financijske aranžmane s vladajućim Sanaderom, pa se stoga većina novina pretvorila u reklamne letke Todorićeva trgovačkog carstva", piše Latin i dodaje da su komercijalne televizije ušle u dogovore s Vladom i opozicijom pa su im vijesti "rasprodaja iluzija". Kaže da je HRT već odavno "hadezeovska bratija" koja se totalno pacifizirala i ekonomski uništila.

"Rušenje Kosorice i njene Vlade odmah i sad"


Opisao je da su u ponedjeljak, nakon kritika zbog nasilja, "mladi buntovnici" odlučili protestirati na specifičan način, a to je iscrpljivanje i iznurivanje policajaca. Piše i kako je Hrvatska bila proključala i u srijedu na novim prosvjedima koji su se proširili i na Rijeku i Split. Kaže kako su u srijedu dosad neartikulirani prosvjedi dobili artikulirani smisao. "Rušenje Kosorice i njene vlade odmah i sad", piše Latin da je smisao prosvjeda. Piše da SDP ne napada dovoljno žestoko HDZ i ne nudi Nikakvu osobitu alternativu. "Osam godina sjede u Saboru i slabo štite narod i državu od hadezeovske pljačke kojoj nema kraja ni konca", komentira Latin SDP-ovce i dodaje sa europski birokrat Swoboda nema sluha za probleme hrvatskih građana.

"Sinoć su na skupovima u središtu Zagreba govorili i oporbeni zastupnici Dragutin Lesar i Damir Kajin. Mnogi vjeruju da će im uskoro pridružiti Zoran Milanović i SDP. Nije nemoguće da se u prosvjede uključe seljaci i sindikalci. U tom bi slučaju Kosorica najvjerojatnije morala odstupiti. Sve je više onih koji vjeruju da će ona vrlo brzo biti prisiljena kovertirati ostavku", piše Latin u četvrtak i dodaje kako se premijerka neće moći nositi sa sve jačim buntom.

Uz podsjećanje na zalijevanje vrata HDZ-a i novi prosvjed, Latin petak zaključuje riječima "čeka se ostavka Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora". 

Pročitajte više