Denktash kaže da je sporazum moguć, ali da ima malo vremena

VOĐA ciparskih Turaka Rauf Denktaš rekao je u nedjelju da je sporazum o ujedinjenju Cipra moguć, ali da je ostalo malo vremena.

Njegove riječi ponovili su i grčki čelnici koji kažu da je sporazum o nastavku pregovora idući četvrtak u Nikoziji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda tek početak rješavanja višedesetljetnoga spora ne bi li 1. svibnja u Europsku uniju ušao ujedinjeni Cipar.

Pregovarat će se u zgradi koja je 1948. sagrađena kao terminal nikozijskoga međunarodnog aerodroma, jer je na području tzv. ničije zemlje koja dijeli grčku od turske ciparske zajednice.

Ta je zgrada nakon sukoba i podjele otoka 1974. bila napuštena, a sad služi kao sjedište Ujedinjenih naroda koji na Cipru drže 1200 vojnika.

"Vremenski je okvir pregovora tijesan, ali možemo ostvariti rezultat", rekao je Denktash po povratku iz New Yorka gdje je dogovoreno da se pregovori anstave.

Prema tom dogovoru, ciparski Grci i Turci pregovarat će do 22. ožujka, a onda će se razgovorima na tjedan dana pridružiti i Grčka i Turska.

Bude li još otvorenih pitanja, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan popunit će te rupe kako bi obje strane konačnu verziju teksta ponudile na referendumu 21. travnja.

"Mi (ciparski Turci) imamo dva sigurnosna ventila: referendum i činjenicu da i turski parlament mora dati pristanak", rekao je Denktash. "Ako se ljudima taj sporazum ne svidi, imaju pravo to i reći".

"Pokušali smo se riješiti Annanova plana, ali nismo uspjeli. Cijeli nam se svijet usprotivio. Ali ovaj je puta nešto drukčije - na referendum će ići popravljeni sporazum", rekao je Denktash.

Čelnik grčkih vladajućih socijalista George Papandreou kao ministar vanjskih poslova odigrao je važnu ulogu u postizanju njujorškoga sporazuma, a sad kaže da su idući dani "kritični".

"Odluke iz New Yorka nisu kraj ovoga problema. One su tek početak", rekao je Papandreou u nedjeljnome broju lista Ethnos.

UN-ovi diplomati već se pripremaju za pregovore koje će voditi UN-ov izaslanik Alvaro de Soto koji je vodio i dosadašnja mirovna nastojanja.

Ključna će pitanja biti obujam razmjene zemlje i izbjeglica te broj vojnika iz Grčke i Turske koji ostaju.

Dogovor će se temeljiti na konceptu uglavnom decentralizirane dvozonske federacije ciparskih Grka i Turaka.

Mnogo bogatija zajednica ciparskih Grka, koja na 60 posto teritorija ima 80 posto od ukupno milijun Ciprana, ući će u EU ma kako razgovori završili.

Neuspjeh razgovora značit će ostanak gospodarskoga embarga državici ciparskih Turaka koju priznaje samo službena Ankara, a naštetit će i očekivanjima Turske o početku pregovora o pridruživanju Uniji.

Pročitajte više