Denktasha nagovaraju da dođe na mirovne pregovore u Švicarsku

TURSKA, ciparski Grci, pa čak i njegov vlastiti sin pokušavali su u petak nagovoriti čelnika ciparskih Turaka Raufa Denktasha da dođe na mirovne pregovore o Cipru idućeg tjedna, no 80-godišnji političar na to ne želi pristati.

Premijeri Grčke i Turske, željni da se postigne sporazum o desetljećima podijeljenom otoku prije nego Cipar 1. svibnja uđe u Europsku uniju, najavili su da će prisustvovati mirovnim pregovorima na jezeru Lucerne u Švicarskoj 28. ožujka.

No, Denktash je izrazito nezadovoljan ustupcima koji se od njega traže po UN-ovom mirovnom planu i smatra kako nema smisla da putuje u Švicarsku, gdje će se 24. ožujka najprije sastati ministri vanjskih poslova i drugi dužnosnici.

"Sada kada znamo da će na razgovore doći grčki i turski premijer, nadamo se da će to učiniti i predsjednik Denktash", rekao je njegov sin, ministar vanjskih poslova ciparskih turaka Serdar Denktash.

Dužnosnici u Ankari prenose da je turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul telefonom u petak razgovarao s Denktashom, no nisu rekli što je odgovorio.

Pročitajte više