Der Standard o Gotovini: On je Ante Superman u izgubljenom gradu



AUSTRIJSKI Der Standard u tekstu pod naslovom "Superman Ante i izgubljeni grad", objavio je reportažu iz Knina o generalu Anti Gotovini. Austrijski novinari zaključili su da je "osuđeni ratni zločinac" Gotovina i dalje heroj u Kninu jer je oslobodio taj grad nakon četiri godine okupacije. Također zaključuju kako Hrvati u tom gradu i dalje ne žele znati ništa o zločinima nad srpskim stanovništvom.

On je Superman i Batman u jednom

"On nije samo Superman, on je Superman i Batman u jednom", rekao je u Standardovoj reportaži 19-godišnji Ante S., dok se u tekstu navodi kako su mnogi Hrvati s krunicom u rukama i suzama u očima pratili presudu generalu Gotovini. Također 20-godišnji Stipe iz Knina rekao je kako je zapravo Gotovina prodan da bi Hrvatska mogla ući u Europsku uniju. Za njega je akcija Oluja, najveća strateška bitka u povijesti čovječanstva.

No, što je s pljačkama, ubojstvima i iseljavanju desetak tisuća krajinskih Srba, pitao je austrijski novinar obožavatelje generala Gotovine u Kninu. No, na to pitanje nije dobio odgovor jer kažu da ne mogu vjerovati da se to radilo. Umjesto toga, primjećuju Austrijanci, priča se o zločinima Srba te kako su Hrvati vodili obrambeni rat. 

Patnje drugih se ne priznaju

"Kada je riječ o ratnim zločinima svaka strana ima priču za sebe. Patnje drugih se ne priznaju već se bore za svaki centimetar vlastite interpretacije povijesti", zaključuje austrijski novinar.

Knin je u reportaži opisan kao izgubljeni grad, odnosno grad s velikom nezaposlenošću, čiji se građani bore s besparicom. Knin je i pust u odnosu na razdoblje prije rata. Svugdje se mogu vidjeti ostaci od rata poput rupa od metaka u fasadama kuća, kao i grafiti o besparici te oni na kojima piše "Hajduk Split".

U Kninu je prije rata živjelo 80 posto Srba a tek 20 posto Hrvata, dok je danas taj omjer obrnut, zaključuje Standard.

Pročitajte više