Deseci tisuća Mađara na ulicama prosvjedovali protiv novog Ustava i vladavine premijera Orbana

DOK su članovi vladajuće stranke Fidesz na gala večeri slavili zbog svojih postignuća, deseci tisuća Mađara okupili su se na ulicama Budimpešte i pred višestoljetnom zgradom Nacionalne Opere kako bi prosvjedovali zbog kontroverznog novog ustava.

Novogodišnji prosvjed prvi je puta da su oporbene skupine u Mađarskoj, od političkih stranki pa do građanskih udruga udružili snage kako bi su usprotivile novom Ustavu, kojeg je sastavila i ratificirala stranka premijera Viktora Orbana, koji od kada je na vlasti čini sve kako bi si osigurao apsolutnu kontrolu nad zemljom, prenosi NY Times.



Prosvjedi su počeli dan nakon usvajanja novog Ustava, sastavljenog usprkos kritikama koje su pristigle iz Europe, SAD-a i Amnesty Internationala, dok mnogi smatraju kako je to Orbanov pokušaj da potkopa demokraciju i konsolidira svoju moć.

Kritičari tvrde kako kontroverzni ustav ograničava ovlasti ustavnog suda, medijsku slobodu te pojačava političku kontrolu nad pravosuđem.

Prosvjednici smatraju kako je u Mađarskoj nestala demokracija, a vlast je narodu čak uzela i republiku promijenivši ime zemlje iz Republika Mađarska samo u Mađarsku. Na ulicama se zbog toga moglo čuti povike "Opet će biti republika" i vidjeti slogane protiv Orbanove vlade; "Dosta je!", "Orbanistan", i slično.

Pročitajte više