Detalji nesreće u Italiji u kojoj je poginula curica (5): Avion pao zbog ptica?

Screenshot: Twitter

PETOGODIŠNJA djevojčica poginula je jučer u padu talijanskog vojnog zrakoplova u blizini zračne luke Torino-Caselle. Njezin 12-godišnji brat teško je ozlijeđen i zadobio je opekline po cijelom tijelu. Ozlijeđeni su i roditelji djece i pilot, ali nitko nije u životnoj opasnosti. 

Zrakoplov je udario u pistu, ali i u automobil u prolazu. Srušio se ubrzo nakon polijetanja, a još uvijek treba razjasniti razloge koji su doveli do nesreće. Pilot je pripadnik elitne akrobatske skupine Frecce Tricolori. Katapultirao se iz aviona, ali je zadobio opekline i primljen je u bolnicu, piše RAI.

Inače, jučer se dogodila još jedna nesreća u torinskom aeroklubu, gdje je počela demonstracija povodom stote obljetnice zračnih snaga. Zrakoplov je prilikom slijetanja izletio s piste i prevrnuo se. Prema prvim informacijama, piloti su prošli neozlijeđeni, a posljedica nije bilo ni među gledateljima. Vatrogasci su ubrzo stigli na teren. 

Pilot je javio da ima problem s motorom

"Nakon tragične nesreće koja se dogodila u zračnoj luci Torino-Caselle, aeromiting povodom stote obljetnice zračnih snaga je otkazan. Koncert Pink Sound zakazan za sinoć je također otkazan. Predsjednik torinskog aerokluba Alberto Bannino u ime cijele organizacije i uprave aerokluba izražava sućut obitelji te sudjeluje u žalovanju za žrtvama", priopćili su iz aerokluba. 

"Otac je jako uznemiren, u šoku je, i dalje razmišlja o djevojčici, samo je rekao da je čuo veliku buku", kazao je Giovanni La Vall, ravnatelj gradskog zdravstva. Letjelica je udarila u automobil u kojem je muškarac bio sa stradalom djevojčicom, njezinim 12-godišnjim bratom i majkom. 

Automobil se zapalio ubrzo nakon udara. 48-godišnji muškarac iz automobila prevezen je u bolnicu u Torinu. Zadobio je opekline na 4% površine tijela koncentrirane na dlanu lijeve ruke. 

Pilot je ubrzo nakon polijetanja obavijestio svog vođu tima da ima problem s motorom. Nakon toga je izgubio kontrolu nad letjelicom i aktivirao uređaj za katapultiranje. Avion se, padajući na tlo, zapalio i udario u automobil. Članovi skupine Frecce Tricolori su trebali sudjelovati u aeromitingu, ali je govornik obavijestio četiri tisuće prisutnih gledatelja da skupina neće doći. 

Nagađanja o uzrocima pada

Sućut obitelji djevojčice izrazile su i talijanske zračne snage. "Načelnik stožera zračnih snaga, general eskadrile zrakoplovstva Luca Goretti, u ime cijelog zrakoplovstva, užasnut i zaprepašten onim što se dogodilo danas poslijepodne u torinskoj zračnoj luci Caselle, pridružuje se izražavanju sućut obitelji djevojčice", stoji u službenom priopćenju. 

"Formacija zrakoplova se kretala prema Vercelliju, gdje je trebala izvesti zračni miting. Tada je otkriveno da je iz neutvrđenog razloga zrakoplov Pony 4 kojim je upravljao bojnik Oscar Del Do izgubio visinu i pao na tlo. Pilot je neposredno prije sudara uspio izvesti manevar katapultiranja", dodali su. 

"U ovom trenutku nije moguće potvrditi uzroke nesreće. Jedna od hipoteza koja se ispituje, s obzirom na dinamiku događaja, jest udar zrakoplova u ptice tijekom prve faze polijetanja. Požar koji se razvio nakon sudara zrakoplova s tlom nažalost se proširio na automobil", naveli su. 

Pročitajte više