DEVET ZEMALJA EU ZA ZADRŽAVANJE SPORAZUMA IZ NICE

Devet zemalja članica Konvencije o budućnosti Europe, uključujući Španjolsku, Veliku Britaniju i Poljsku, zatražilo je u petak očuvanje institucionalnog sustava dogovorenog Sporazumom iz Nice. L

Manje od tri tjedna od isteka roka postavljenog Konvenciji za dovršavanje prijedloga budućeg ustava Europske unije, predstavnici devet zemalja (Španjolske, Irske, Danske, Poljske, Austrije, Litve, Cipra, Švedske i Velike Britnaije) zauzeli su se za institucionalni status quo unatoč brojnim kritikama koje okružuju Sporazum iz Nice usvojen u prosincu 2000. godine.

Oni smatraju da je ostalo premalo vremena za postizanje konsenzusa oko "institucionalnog paketa" i da bi neuspjeh u tom pitanju ugrozio napredak koji je Konvencija postigla u drugim područjima.

"Institucionalni sporazum iz Nice nije savršen i mi to znamo, no on predstavlja ravnotežu između različitih interesa u igri i, unatoč ponekim kritikama, smatramo da može dobro poslužiti Uniji", navodi se u njihovu prijedlogu predanom u petak predsjedništvu Konvencije.

Sporazum iz Nice stupio je na snagu 1. veljače 2003. Jedan od glavnih ciljeva zadanih Konvenciji jest ispravljanje njegovih institucionalnih nesavršenosti prije proširenja EU na deset novih članica u svibnju 2004. godine.

Sporazum se od samog njegova usvajanja smatra promašajem prvenstveno zbog složenosti institucionalnog sustava koji iz njega proizlazi.

No, Konvencija dosad nije postigla konsenzus o njegovim izmjenama, ni što se tiče sastava Europske komisije ni broja glasova dodijeljenog svakoj zemlji u glasovanju kvalificiranom većinom.

Potonje će osobito doći do izražaja nakon što budući ustav EU značajno poveća broj područja u kojima će se odlučivati kvalificiranom većinom a ne više jednoglasno, kao npr. u pravosuđu i imigraciji.

Pročitajte više