Deveti dan studentskog prosvjeda: Varaždinci "u blokadi" počeli graditi kampus

DEVETOG dana od početka blokade nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studentski bunt se još uvijek drži, a "prvoborcima" sa "Filozofije" priključuje se sve više studenata.

Nezavisna inicijativa studenata Veleučilišta u Varaždinu već drugi dan blokira nastavu, a ispitni rokovi se održavaju prema rasporedu i bez poteškoća. Oni koji nisu na ispitima provode se u Veleučilišnim prostorijama uz edukativne i zabavne programe.

Studenti u blokadi počeli graditi kampus u Varaždinu

Od zahtjeva koji je svima hrvatskim studentima jednak, a to je besplatnog školovanja, studenti ovog Veleučilišta ne odustaju, a traže i kampus koji im je još davno obećao osnivač. Po njihovim riječima, njegova gradnja trebala je početi prošle godine, a do danas nisu izgrađeni niti temelji. Na slici koju smo dobili od studenata toga Veleučilišta jasno se može vidjeti u kojoj fazi gradnje je "Veleučilišni kampus u Varaždinu". Studenti u ovoj "buni" traže i da država preuzme Veleučilište.

Studenti Filozofskog fakulteta danas su se obrušili na retoriku ministra Dragana Primorca od kojega traže da napokon formulira i podnese zakonski prijedlog koji bi osigurao besplatno visokoškolsko obrazovanje za sve studente koji zadovolje upisne kvote. Smeta ih ministrovo stalno povlačenje figure "vječnih studenata" za kojega tvrde da je nemoguće da postoji "po Bolonji". "Riječ je dakle samo o još jednom kalkuliranom pokušaju dezinformiranja i manipuliranja javnosti u nadi da će izazvati populističku revoltiranost te tako društvo gurnuti u sukob s onima koji su se usudili ustati u obranu njegovih interesa", napisali su studenti Filozofskog fakulteta.

"Tražimo zakon, a ne ugovore"

"Linearni model" plaćanja školarina studenti smatraju lošim, jer se njime samo pokušava oslobađanjem plaćanja školarina male manjine studenata prikriti da većina još uvijek mora platiti svoje studiranje. Traže da svi koji zadovoljavaju upisni prag i izvršavaju svoje obaveze imaju besplatno školovanje. Nisu zadovoljni ni rektorovim traženjem "ugovora" između ministarstva i sveučilišta, jer traže trajno zakonsko rješenje koje će "jamčiti potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja, a ne jednokratne prijenosa sredstava regulirane ugovorima".

O zahtjevima studenata Filozofskog fakulteta i njihovom programu možete čitati na www.slobodnifilozofski.bloger.hr. Blokade na mnogim fakultetima u Hrvatskoj se nastavljaju, a jučer su se dugom popisu gradova pridružili i Varaždin i Pula. 

I.Kri.
Foto: Nezavisna inicijativa studenata VELV

Pročitajte više