Di Rupo po mnogočemu prvi: Novi belgijski premijer je Valonac, homoseksualac i imigrant

NAKON što je oborila sve rekorde u dugotrajnosti procesa njenog sastavljanja, Belgija je danas napokon dobila novu vladu. Nju je, čak 524 dana nakon održavanja izbora, preuzeo valonski socijalist Elio Di Rupo.

Nakon tako dugog razdoblja pregovora i natezanja, bilo je prikladno da za premijera bude imenovan netko specifičan i poseban, a Di Rupo to uistinu i jest, jer je u čitavom nizu pogleda "prvi. Za početak, riječ je o prvom deklariranom homoseksualcu koji je preuzeo vodstvo neke vlade, ne samo u Belgiji već u cijeloj Europi. Osim toga, riječ je i o prvom premijeru imigrantskog porijekla u belgijskoj povijesti.

No ono što je Belgijance više impresioniralo od činjenice da je imigrant i homoseksualac jest činjenica da je riječ o prvom valonskom premijeru u zadnjih 40 godina, kada su premijeri bili isključivo Flamanci.

Di Rupo je uspio "pobijediti" nesuglasice između dva dijela zemlje, što ga je i iznjedrilo kao prvog kandidata za preuzimanje premijerske funkcije. Naravno, pitanje je koliko bi još trajalo stvaranje vlade da S&P prije tjedan dana nije snizi belgijski rejting, što su političari shvatili kao znak da je vrijeme da se uozbilje.

Pred novom vladom težak je izazov, jer su reforme koje mora provesti najveće do sada. Osim mjera štednje, morat će po naputku EU-a pod kontrolom držati i proračunski deficit, a morat će osigurati i dodatnu autonomiju regijama. Sam raspored ministarstava je prilično pošten, jer su šest resora dobila valonske stranke, a šest flamanske.

Pročitajte više