Dijelovi Zagreba tjednima su bez tople vode. Ovo je objašnjenje HEP-a

Foto: Vrelovod Zagreb

ZBOG neplaniranih radova zapadni dio Zagreba bez tople će vode biti još do sredine tjedna. A s obzirom na to da se nastavljaju planirani radovi na revitalizaciji zagrebačke vrelovodne mreže - stanovnici naselja Gajevo, Staglišće i Jarun toplu vodu neće imati sve do 5. lipnja, do kada će se obnavljati dotrajala vrelovodna mreža duž Horvaćanske ceste.

>> Zapadni dio Zagreba će još tri tjedna biti bez tople vode

Podsjetimo, prošlog petka navečer HEP Toplinarstvo je izvijestilo da je u zapadnom dijelu Zagreba privremeno obustavljena isporuka toplinske energije, i to u naseljima Trešnjevka, Voltino, Gajevo, Staglišće, Gredice, Jarun, Vrbani, Rudeš, Prečko, Špansko, Malešnica i Gajnice.

Puknuće magistralnog cjevovoda i revitalizacija vrelovoda u isto vrijeme

Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda gradskog vodovoda koji prolazi kroz područje Elektrane-toplane Zagreb, uslijed čega su poplavljena proizvodna postrojenja, koja su iz sigurnosnih razloga odmah isključena, dodali su.

Paralelno s time je HEP krenuo i u revitalizaciju dijela vrelovoda i imamo kao rezultat nekoliko tjedana bez tople vode za trećinu Zagreba. Pitali smo ih jesu li se radovi ipak mogli drugačije planirati, tako da se izvode u fazama u kojima bi građani bili, recimo, tjedan dana bez tople vode.

"Radovi na vrelovodnoj mreži dio su projekta Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba. Radi se o najvećem projektu revitalizacije u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba od javnog interesa, u sklopu kojeg se planira zamijeniti jedna trećina, odnosno 68.5 od ukupno 227.3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže", kažu nam iz HEP Toplinarstva.

"Radovi na vrelovodnoj mreži mogu se obavljati samo u kratkom periodu"

"Glavni razlozi zbog kojih je projekt pokrenut su starost vrelovodne mreže, učestalost prekida isporuke toplinske energije zbog kvarova, energetska efikasnost i povećanje sigurnosti opskrbe toplinskom energijom naših krajnjih kupaca. Stoga je efikasna realizacija projekta u planiranim rokovima
u interesu svih krajnjih kupaca toplinske energije i građana grada Zagreba", dodaju.

Postoji i sezona za radove koji se ne mogu obavljati tijekom cijele godine.

"Radovi na vrelovodnoj mreži mogu se obavljati isključivo izvan ogrjevne sezone, što je poprilično kratak vremenski period za provođenje ovako opsežnog projekta te se iz navedenog razloga radovi moraju maksimalno optimirati", navodi HEP Toplinarstvo.

"Prilikom izrade terminskih planova težilo se ukladiti radove na više od 76 gradilišta na način da se u slučaju kada postoji alternativno napajanje, odnosno obilazni vod, krajnjim kupcima osigura kontinuirana isporuka tople vode, a u slučajevima gdje to nije moguće, da se što veći opseg radova, poput predmontaže cijevi izvan kanala, izvede prije prekida isporuke, kako bi krajnji kupci bili što kraće bez isporuke", objašnjavaju.

HEP Toplinarstvo: Težili smo da kupci što kraće budu bez tople vode

"Obustave isporuke tople vode od najduže tri tjedna u kontinuitetu su planirane iz razloga što tehnologija polaganja vrelovodnih cijevi zahtijeva da se u jednoj fazi obuhvati kompletna tehnološka cjelina", dodaju.

"Obzirom na sve navedeno, HEP-Toplinarstvo je prilikom planiranja radova težilo optimirati prekide isporuke tople vode na način da krajnji kupci što kraće budu bez isporuke, a da se zadovolje tehnološki zahtjevi izvođenja radova", poručuje HEP Toplinarstvo građanima Zagreba.

Pročitajte više