DILJEM NJEMAČKE NASTAVLJENI 'PROSVJEDI PONEDJELJKOM' PROTIV REFORMI

Diljem Njemačke nastavljeni su u ponedjeljak brojni prosvjedi protiv reformske politike vlade Gerharda Schrodera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i kraćenja socijalnih povlastica.

Kako je priopćio koordinacijski ured tzv. prosvjeda ponedjeljkom u Berlinu, današnji protesti trebali bi biti održani u 102 grada diljem Njemačke. Težište prosvjeda i danas bi trebale biti istočnonjemačke pokrajine, a za proširenje prosvjeda na zapadnonjemačke gradove poput Koelna, Essena ili Duesseldorfa, zaslužna je nevladina organizacija Attac, koja se od ovog ponedjeljka pridružila organizaciji prosvjeda. Prosvjedi se po prvi put održavaju u Berlinu gdje se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 10.000 prosvjednika.

Glasnogovornica Attaca Astrid Kraus izjavila je u razgovoru za državnu TV postaju WDR da nedavne korekture reformskog paketa, pod nazivom Hartz IV, nisu dovoljne za prekid protesta. Prosvjedi će trajati toliko dugo dok vlada drastično ne skrene s kursa smanjenja socijalnih povlastica, zaključila je Kraus. Ministar gospodarstva najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Harald Schartau (SPD) izjavio je da vlada ozbiljno shvaća današnje prosvjede, ali je istovremeno naglasio da većina nezaposlenih podržava Hartz IV koji predviđa izjednačavanje potpore za dugotrajno nezaposlene sa socijalnom pomoći. Hartz IV predstavlja smanjenja za manjinu, ali za većinu predstavlja poboljšanje, zaključio je Schartau.

U međuvremenu je nastavljen sukob oko pojma "prosvjedi ponedjeljkom", koji zapravo označava prosvjede građana DDR-a koji su 1989. doveli do pada Berlinskog zida i kasnije ujedinjenja Njemačke. Mnogi tadašnji borci za ljudska prava drže da je upotreba ovog pojma za današnje prosvjede "falsifikacija povijesti" i zloupotreba borbe protiv DDR režima.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je na kongresu SPD-a za istočnonjemačku saveznu pokrajinu Brandenburg proteklog vikenda oštro napao oporbu, a posebice reformirane komuniste iz Stranke demokratskog socijalizma (PDS), koji su jedan od organizatora prosvjeda, te ih optužio za "najgori populizam" i manipulaciju birača. Njemački kancalar je optužio i dijelove Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja je, prema njegovim riječima, zbog populizma s PDS-om stvorila "perverznu koaliciju" u borbi protiv rada savezne vlade.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više