"Dino je opet ispa kriv i bit će kriv dok je živ"

BEZ OBZIRA što mislili o Dini Dvorniku, njegovom životu i glazbi, nitko mu ne može poreći da je bio jedan od najzabavnijih likova na hrvatskoj muzičkoj sceni. Osebujan karakter bez dlake na jeziku, Dino je svojom pojavom bez imalo truda mogao oduševiti čak i one koji nisu uživali u njegovoj glazbi i nazivali ga narkomanom. "Dino je opet ispa kriv, i bit će kriv dok je živ". Ali sve mu se krivice mogu oprostiti; čak i ta što je razuzdanim životom ispunjenim tulumima, drogom i dobrom glazbom skrivio i vlastitu smrt.

Dino je uvijek radio po svom; hrvatska je glazbena scena nakon albuma "Dino Dvornik" i "Kreativni nered" ostala kao bombom pogođena. Pravi, sirovi funk stigao je na Balkan i rasplesao desetke tisuće obožavatelja. "Priroda i društvo" i "Enfant Terrible" potvrdili su njegov uzlet na sam vrh, a u međuvremenu je nastao i album za kojeg će mnogi reći da je najbolji zapis uživo kojeg je hrvatska glazba ikad imala - "Live in Munchen" Dino je u glavnom gradu Bavarske odsvirao sa Songkillersima i definitivno ušao u povijest.

Jebeš lovu, oću doć u kvart i reć "Snimija san ploču"!

"Splitska dica" Dvornik, Ban, Gibonni, Belan tih su godina zavladala glazbenom scenom.  Ali dok smo odrastali, najviše smo voljeli Dinu, veselog i ludog. Suradnje s Gibom ("Nemoj pravit slona od mene") i Rambom Amadeusom ("Udri jače manijače") postali su megahitovi ne samo u rodnom mu Splitu i Dalmaciji, već i gotovo cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

"Jebiga, klinac si, oćeš se pokazat! Jebeš lovu, oću doć u kvart i reć 'Snimija san ploču'! Bija bi potpisa sve, makar bilo nula posto... I to je sve trajalo do '89, kad je krenilo s 'Ti si mi u mislima'", prisjećao se Dino svojih glazbenih početaka.

"Pozdrav mom kurcu, pozdrav vašim kurčevima! Sviraj!"

Njegove koncerte teško će biti zaboraviti. Kad bi svirao na ljetnim dalmatinskim feštama, znalo se dogoditi da ga s pozornice moraju potjerati prve sunčeve zrake.

Prije nešto više od osam godina na Velom Ižu nije ga mogla omesti ni tuča pred pozornicom. "Alo, nemojte mi se tu tući, ne volim nekontroliranu tuču. Ajmo, smirite se, mir i ljubav. Pogledaj tu cura, a vas dva se tučete bezveze. Bolje bi vam bilo da počnete malo više kurcem razmišljati. Ma znaš šta, pozdrav tvom kurcu, pozdrav mom kurcu, pozdrav svim vašim kurčevima! Ajmo sviraj!" Treba li uopće spominjati da se tučnjava smirila i prije nego su odjeknuli prvi taktovi "Ti si mi u mislima"?

A tu će pjesmu sigurno dobro pamtiti posjetitelji jednog od njegovih brojnih koncerata u kultnom zagrebačkom klubu Pauk. Koncert je kasnio više od sat vremena, ali bend je ipak pozdravljen gromkim pljeskom kad su izašli na pozornicu i počeli svirati, čekajući da Dino izleti i baci publiku u ekstazu. Instrumental je trajao više od 15 minuta kad se zvijezda večeri napokon pojavila. "Ti, ti si mi... u mislima..." Dramatska pauza i dugi pogled u publiku. "Ma ne mogu ja ovo", odlučio je Dino bacivši mikrofon. I tu je koncertu bio kraj.

"Dobar beat, dobra energija i dobra zajebancija" bio je njegov životni moto. Živio je brzo, toliko brzo da ponekad nije znao ni gdje je. Prije tri godine na koncertu u Sukošanu cijelu je večer pozdravljao Primošten. Ali tko bi mu to mogao zamjeriti? 

"Prije rata Dino i ja smo mogli za deset minuta nabaviti heroin u Prištini, a danas nemam ni za farmerke"

Dvornikovi problemi s drogom uvijek su bili javna tajna. Nekoliko dana prije Splitskog festivala 1995. godine gradom su počele kružiti glasine da je Dino mrtav. Da se predozirao. A on je izašao na pozornicu iz lijesa i u mornarskoj majici, živ i zdrav, otpjevao "Ništa kontra Splita" i dobio nagradu publike. I podario Torcidi pjesmu koja i danas odjekuje Poljudom.

Da se Dino bori s drogom uskoro je i sam obznanio. U sjećanju ostaje intervju koji je njegov prijatelj i suradnik Rambo Amadeus davnih dana dao Globusu. "Prije rata Dino i ja smo mogli za deset minuta nabaviti heroin u Prištini, a danas nemam ni za farmerke", kazao je tada Rambo. Dino se, kako kaže, nikad nije drogirao zbog društva ili zato što je to bilo cool. Samo zbog glazbe. 

"Možda bih napravio malo više bez toga, ali svi smo bili na opijatima i divljali. Ušao bih u studio i ne bih izlazio mjesec dana dok ne bih napravio nešto. U tome zanosu sam radio, ali me je koštalo zdravlja", rekao je Dvornik nedavno u razgovoru s novinarom Arene.

Partija običnih pijanaca

Dino Dvornik jedan je od onih izvođača koji su i nakon rata ostali - "jugoslavenski". U Srbiji je Dino jednako rado viđen i slušan kao u Hrvatskoj, a on svojim vjernim obožavateljima nastupe nikad nije uskraćivao. "Za vrijeme neke stare Jugoslavije, a prema povijesnim činjenicama bolje sam se prodavao u Srbiji", rekao je Dino u jednom intervjuu. Njegov je veliki fan navodno čak i srpski predsjednik Boris Tadić, koji je trebao doći na novogodišnji koncert koji je Dino održao u Beogradu, ali u zadnji je tren otkazao.

Dino je u Srbiji čak i politički aktivan. On je, naime, jedini Hrvat koji ima članstvo u Partiji običnih pijanaca, stranci koju je osnovao frontmen Riblje Čorbe Bora Đorđević. Bora, poznat po tome što je devedesetih godina ogrezao u ekstremni srpski nacionalizam, tu je stranku osnovao jer je želio pokazati kako u nastajanju višestranačja nitko ne misli na obične ljude. Partija običnih pijanaca broji više od dvije tisuće članova, a jedan od njih je bio i Dino koji je s Borom ostao prijatelj čak i nakon ratnih zbivanja.

O njegovoj popularnosti u Srbiji svjedoči i podatak da su ga komšije željeli ubaciti u svoj celebrity Big Brother. Pregovori su bili u tijeku, sve se to odvijalo taman kad je njegova supruga Danijela dogovorila sudjelovanje u hrvatskom Big Brotheru, u kojem je pobijedila. No, Dino je na kraju ipak odustao, jer je zaključilo da bi mu to oduzelo previše vremena usred priprema za izlazak novog albuma.

Otvaramo "Pandorinu kutiju"

Njegov novi studijski album, "Pandorina kutija", u pripremi je već mjesecima, a na police trgovina trebao je stići idućeg mjeseca. Dino je zbog toga bio vrlo nervozan, kreativna pauza je trajala godinama i navodno je strahovao da publika neće dobro prihvatiti novi zvuk "hrvatskog Jamesa Browna". Upravo je to navodno bila tema razgovora između njega i njegove supruge Danijele večer prije nego je preminuo. "Idem leć, dosta mi je svega. Možda bi bilo najbolje da umrem, možda će mi se album tada bolje prodavati", navodno je kazao Danijeli prije spavanja.

Ako je ikad bilo sumnje da će se "Pandorina kutija" prodavati, sada je više nema. Novi album sigurno će biti megahit, što zbog njegove prerane smrti, što zbog zavidne kvalitete novih pjesama o kojoj svjedoče rijetki sretnici koji su ih imali priliku poslušati. Dino Dvornik zauvijek nas je napustio, ali njegova glazba ostaje i živi vječno. Ostaje nam stoga još nekoliko tjedana da se velikog umjetnika, ekscentrika i zabavljača prisjećamo kroz one dobre stare pisme, prije nego otvorimo "Pandorinu kutiju".

Petar Vidov
Foto: Index

Pročitajte više