DIP: Sučeljavanje Račana i Sanadera protivno pravilima o postupanju el. medija

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je danas da bi najavljeno televizijsko sučeljavanje predsjednika SDP-a i HDZ-a Ivice Račana i Ive Sanadera bilo suprotno Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe.

U današnjem odgovoru na upit o sučeljavanju predsjednika dviju najvećih političkih stranaka u Hrvatskoj DIP ističe da ni jedna politička stranka ni kandidat u emisijama elektroničkih medija ne smije imati povlašten položaj u odnosu prema drugim političkim strankama ili kandidatima koji sudjeluju u izbornim postupcima.

DIP je odgovorio i na upit u vezi s kandidiranjem na izborima hrvatskih državljana s dvostrukim državljanstvom koji nemaju prebivalište u RH na "neovisnim listama".

"Oni se mogu kandidirati u prvih 11 izbornih jedinica, a i u dvanaestoj, ako su pripadnici nacionalnih manjina, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Kandidati mogu biti samo na jednoj listi i samo u jednoj izbornoj jedinici", stoji u odgovoru.

Povjerenstvo je odgovorilo i na upit o imenovanju općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, čiji sastav Izborni zakon ne propisuje.

U odgovoru se ističe da se na ta povjerenstva primjenjuju ista pravila koja vrijede za izborna povjerenstva pojedinih izbornih jedinica.

Tako će stalni članovi općinskih i gradskih izbornih povjerenstva činiti predsjednik i dva člana, te njihovi zamjenici, koje će se imenovati iz reda sudaca i istaknutih pravnika.

Stalni članovi povjerenstava moraju biti diplomirani pravnici i ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Uz njih će, u proširenom sastavu povjerenstava, biti po dva predstavnika većinske političke stranke ili koalicije i dva predstavnika oporbe, te njihovi zamjenici.

Pročitajte više