Direktorica HŽ Infrastrukture nominirana za potpredsjednicu Europske zajednice željezničkih poduzeća

Screenshot: Youtube

PREDSJEDNICA Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša nominirana je za potpredsjednicu Upravnog odbora Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER – Community of European Railway and Infrastructure Companies).

CER, nezavisno tijelo pri Međunarodnoj željezničkoj uniji (UIC), predstavlja veliku većinu željezničkoga poslovanju u EU-u, a njegova je glavna uloga zastupanje interesa svojih članova na europskoj političkoj sceni, osobito u vezi s poboljšanjem poslovnog i regulatornog okruženja za europske željezničke operatore i željezničke infrastrukturne tvrtke, navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Sjedište je CER-a u Bruxellesu, a osim željezničkih tvrtki iz zemalja članica EU-a članice CER-a su, među ostalim, norveške te švicarske željeznice, kao i željeznice Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Turske.

Članice CER-a obuhvaćaju 73 posto europske željezničke mreže

Tvrtke koje su članice CER-a, njih 74, obuhvaćaju 73 posto europske željezničke mreže, 80 posto europskoga teretnog prijevoza te 96 posto putničkoga prijevoza u EU-u.

Upravni odbor CER-a sastoji se od predsjednika Odbora i tu funkciju trenutačno obnaša Christian Kern, predsjednik Uprave Austrijskih željeznica; triju potpredsjednika, Rudigera Grubea (predsjednik Uprave Njemačkih željeznica), Andreasa Meyera (predsjednik Uprave Švicarskih saveznih željeznica), Guillaumea Pepyja (predsjednik Uprave Francuskih državnih željeznica) te ostalih članova koje izabire Glavna skupština.


Pozicija za koju je nominirana Renata Suša nova je potpredsjednička funkcija u Odboru, a glasovanje o imenovanju bit će održano 17. veljače na Glavnoj skupštini u Bruxellesu.

Renata Suša: Ovo je veliko priznanje

"Ova nominacija predstavlja veliko priznanje jer to znači aktivno sudjelovanje u kreiranju europske regulative u području željezničkoga sektora. Gotovo sve europske zemlje suočavaju se s više-manje istim problemima, stoga je jako važno da razmjenom iskustava i zajedničkim prijedlozima djelujemo u istome cilju, a to je stvaranje jedinstvenoga željezničkog tržišta koje će biti usklađeno u tehničko-tehnološkom smislu te s naprednom infrastrukturom.

Također, rad u Upravnom odboru CER-a otvara dodatne mogućnosti za bolje pozicioniranje Hrvatske na željezničkoj karti Europe. Hrvatska kao srednjoeuropska, mediteranska i podunavska zemlja u području prometa treba što bolje iskoristiti prednosti svojega zemljopisnog položaja i u tom su smislu razvoj željeznice te poticanje rasta intermodalnoga prijevoza od iznimne važnosti", rekla je Renata Suša povodom nominacije.

Pročitajte više