DIRLJIVA SNIMKA Nevini Amerikanac oslobođen nakon 27 godina, pogledajte reakciju

Screenshot: Daily Mail

JOHN Bunn, 41-godišnji Afroamerikanac, oslobođen je nakon 27 godina za ubojstvo pravosudnog policajca koje nije počinio, ali koje mu je namjestio korumpirani njujorški detektiv. 
 
U dirljivom trenutku kad mu je sutkinja pročitala oslobađajuću presudu na sudu u Brooklynu, Bunn je zaplakao i uhvatio sutkinju za ruke i pognuo glavu kako bi joj se zahvalio, dok se sudnicom prolomio pljesak.
 
“Želim vam reći hvala, časni sude, jer sam se 27 godina borio za svoj život”, rekao je Bunn, vidljivo preplavljen emocijama. Zatim se okrenuo tužiteljima i u suzama im rekao: “Želim da svi vi znate da ste osudili i imali krivog čovjeka u zatvoru”.
 
 
Proveo nevin 17 godina u zatvoru
 
Bunn je u zatvoru proveo 17 godina, a pušten je na uvjetnu slobodu 2009, javlja New York Daily News. Uhićen je i optužen 1991., sa samo 14 godina, da je zajedno s drugim tinejdžerom po imenu Rosean Hargrave istjerao pravosudne policajce Rolanda Neischera i Roberta Crossona iz automobila, prijeteći im pištoljem, a potom i ubio Neischerea te pobjegao s ukradenim autom. 
 
“Više sam nego emotivna oko ovog dana. Imali ste 14 godina u to vrijeme. Ovo se nikad nije smjelo dogoditi”, rekla mu je sutkinja ShawnDya Simpson. 
 
Kako su Bunnovi odvjetnici tvrdili na suđenju, optužnica za njihovog klijenta bila je problematična od samog početka: na mjestu ubojstva nisu pronađeni Bunnovi ni Hargraveovi otisci prstiju, a preživjeli policajac u jednom trenutku istrage opisao je ubojice kao bijelce u dvadesetim godinama, a ne kao crne tinejdžere. Odvjetnik Glenn Garber te je probleme opisao kao očite i dodao kako “nije bilo opravdanog razloga za uhićenje njegovog klijenta, kojemu je slučaj, kako tvrdi, namješten.
 
Samo jedan u nizu namještenih slučajeva korumpiranog detektiva
 
Hargrave, koji danas ima 44 godine, također je oslobođen. Za osudu ove dvojice nevinih ljudi glavni krivac je umirovljeni njujorški detektiv Louis Scarcella, za kojeg je kasnije otkriveno da je godinama koristio nepoštene metode u istrazi.
 
Do revizije i ukidanja presude u slučajevima Bunna i Hargravea došlo je kada je državno odvjetništvo u Brooklynu odlučilo preispitati više od 70 slučajeva ubojstava koje je istraživao Scarcella u svojoj karijeri u NYPD-u.
 
A oni nisu jedini - prošle godine je tako oslobođen i Jabbar Washington, koji je proveo više od 20 godina u zatvoru za ubojstvo koje nije počinio. Više od deset slučajeva umirovljenog korumpiranog detektiva već je odbačeno na sudu.

Pročitajte više