Đapić traži izvanredno zasjedanje Sabora zbog prijedloga proširenja optužnica protiv Čermaka i Markača

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava Anto Đapić na večerašnjem predizbornom skupu u Belišću izjavio je kako će sutra tražiti izvanredno sazivanje Hrvatskog sabora zbog najnovijih najava haškog Tužiteljstva o proširenju optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Proširenjem optužnica "praktično bi se optužio ne samo cijeli državni vrh iz 1995. godine nego i lokalno čelništvo općina i županija", rekao je Đapić.

Taj je prijedlog "najnevjerojatnija drskost haaškog Tužiteljstva zbog koje je došlo do ugroze temeljnih rezultata Domovinskog rata i Deklaracije o Domovinskom ratu, a što se kosi s Ustavom Republike Hrvatske", rekao je Đapić.

"Tražimo izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora kako bi hrvatska javnost dobila potpunu informaciju o tim događajima kao i radi zauzimanja političkih stavova Hrvatskoga sabora na temelju Ustava Republike Hrvatske", rekao je.

Predsjednik HSP-a oštro je osudio "dvije posljednje hrvatske vlade, onu Ivice Račana, pod čijom je parlamentarnom većinom odobrena ingerencija haaškog tužiteljstva nad legalnim vojnim operacijama Bljeskom i Olujom, kao i Vladu Ive Sanadera, koji je kompromisnom politikom dopustio da dođe do iznimno teške i ozbiljne situacije u kojoj se Hrvatska sada nalazi".

Sudionici predizbornog skupa HSP-a u Belišću ovacijama su pozdravili Đapićev govor i prijedlog o sazivanju izvanredne sjednice Hrvatskog sabora.

"Do večerašnjeg ulaska u ovu dvoranu ne samo članovi HSP-a, nego brojni hrvatski građani su me zvali zatečeni činjenicom da se Hrvatska optužuje kao najveći ratni zločinac", rekao je Đapić.

Kako su danas izvijestili branitelji Mladena Markača, haško Tužiteljstvo podnijelo je prijedlog proširene optužnice protiv generala Čermaka i Markača, u kojem je krug sudionika udruženog zločinačkog pothvata proširilo na neimenovane pojedince iz vlade RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti, to jest na, po njihovoj procjeni, više od tisuću ljudi. Čermak i Markač optuženi su kao zapovjednici za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

Pročitajte više