Đapić: u ovom trenutku prerano govoriti o ulasku HSP-a u Vladu

Za očekivati je da će rezultati predstojećih lokalnih izbora utjecati na novi odnos snaga u Saboru i oko njega, ali u ovom je trenutku prerano govoriti o ulasku HSPa u Vladu, kazao je danas predsjednik te stranke Anto Đapić.

Zamoljen da komentira najave iz HDZ-a da bi HSP i prije parlamentarnih izbora mogao ući u saborsku većinu i Vladu, Đapić je, na konferenciji za novinare, kazao kako će stranka o tome razmišljati tek nakon lokalnih izbora, na kojima se nada "najboljem rezultatu HSP-a u povijesti".

HDZ je prozvao za "stvaranje nezgodne situacije po terenu, tvrdeći da je HDZ u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tvrdio da su već dogovorili izbornu koaliciju s HSP-om.

"HSP ide potpuno sam, ni s kojom drugom strankom, a ponajmanje s HDZ-om", naglasio je Đapić.

Novinare je Đapić izvijestio o sastanku 30 veleposlanika u ponedjeljak, koji je, procjenjuje, protekao više nego uspješno.

Predsjednik HSP-a pred veleposlanicima je izrazio privrženost vrijednostima moderne Europe.

Naglasio je, međutim, da kvalitetu procesa približavanje eurointegracijama HSP pretpostavlja brzini ulaska Hrvatske u EU.

Đapić je ponovio da se HSP zalaže za zaštitu nacionalnih manjina i povrat imovine izbjeglim Srbima.

Veleposlanike je zanimao i odnos HSP-a prema Haaškom sudu.

Odgovorom da HSP smatra kako je aktualna vlast Carli del Ponte prepustila da jedina ocjenjuje ponašanje Hrvatske prema Haagu te da nije iskoristila sve pravne mogućnosti, veleposlanici su, kaže Đapić bili zadovoljni, budući da oko suradnje s Haagom nije bilo dodatnih pitanja.

Đapićev savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić naglasio je pak da je HSP svjestan svoje loše reputacije u svijetu.

No, stranka je, kaže, uspostavila ozbiljan dijalog s državama te sa srodnim strankama u Europi.

Zatražila je tako članstvo u Europskoj pučkoj stranci (EPP), koje očekuje da će dobiti u iduće dvije godine.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više