ĐAPIĆ u rijeci O ZAKONU O NACIONALNIM MANJINAMA

Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da se saborski predstavnici nacionalnih manjina trebaju birati putem stranačkih ili nezavisnih izbornih lista u jedinstvenoj izbornoj jedinici na razini Hrvatske, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik te stranke Anto Đapić.

Istaknuo je da su stajališta HSP-a o novom ustavnom Zakonu o nacionalim manjinama bliži stajalištima Mate Arlovića nego onima Ive Sanadera, ´koji se zauzima za stečenu razinu prava hrvatskih manjinskih zajednica´. Dodao je da HSP ipak neće prihvatiti dio SDP-ova prijedloga po kojemu bi nacionalne manjine imale osiguranu zastupljenost u Saboru.

Glasovanje zastupnika HSP-a za Ustavni zakon o nacionalnim manjinama čvrsto je u vezi s položajem i pravom glasovanja hrvatskih iseljenika koji u Hrvatskoj nemaju prijavljeno prebivalište, a kojima na izborima treba omogućiti dopisno glasovanje, rekao je Anto Đapić.

´HSP-u ne smetaju nacionalne manjine´, rekao je Đapić, dodajući da se ´neki manjinski predstavnici ponašaju kao instrumenti tuđe politike´, da Milorad Pupovac postupa kao da mu je Hrvatska neprijatelj, a da Furio Radin mora provoditi hrvatsku, a ne talijansku politiku.

Đapić se usprotivio slanju hrvatskih vojnika u Afganistan. Istaknuo je kako se Hrvatska tako neće približiti NATO-u jer je već riješeno da će u njega biti primljena zajedno sa Srbijom.

Socijalne prilike i stanje u hrvatskoj brodogradnji Đapić je ocijenio katastrofalnim.

Pročitajte više