Dječaci koji brzo dobivaju na težini skloniji visokom tlaku

DJEČACI koji vrlo brzo dobivaju na težini u djetinjstvu i adolescenciji skloniji su visokom krvnom tlaku, što bi moglo pridonijeti obolijevanju od srčanih bolesti kasnije u životu, pokazala je nova studija.

Otkrića se temelje na studiji provedenoj među 2.026 filipinske djece koja su praćena od rođenja do tinejdžerskih godina. Studija je objavljena u online izdanju časopisa Hypertension: Journal od the American Heart Association.

´Dječaci koji su bili lakši pri porodu i koji su većinu težine dobili u djetinjstvu i adolescenciji imali su veći rizik od povišenog krvnog tlaka´, rekla je voditeljica studije dr. Linda S. Adair sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

U prošlim je studijama samo utvrđeno da je mala porođajna težina rizični čimbenik za visoki krvni tlak kasnije u životu, na temelju čega su mnogi stručnjaci zaključili da je krvni tlak odraslih osoba barem djelomično određen tijekom života u utrobi.

Nova studija tvrdi da dječaci niske porođajne težine koji vrlo brzo dobiju na težini između osme i šesnaeste godine, imaju najviši krvni tlak. S druge strane, dobitak težine u prve dvije godine života smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka.

´Razlika u tom pogledu među spolovima veliko je pitanje na koje ne možemo odgovoriti´, rekla je Adair.

Pročitajte više