Dječaci uzrokuju više problema tijekom poroda

PROBLEMI među spolovima počinju još u maternici jer dječaci, tvrde znanstvenici, u porodu uzrokuju više problema od djevojčica.

Muška djeca češće se rađaju carskim rezom, trudovi traju duže, a češće su potrebne transfuzije i hormonsko poticanje trudova, kažu stručnjaci.

Muške bebe u prosjeku su teže i duže te imaju veće glave, no Maeve Eogan iz Nacionalne bolnice u Dublinu kaže kako to ne objašnjava sve razlike.

´Ne znamo što je pravi razlog tih problema´, izjavila je Eogan.

Veličina novorođenčeta može uzrokovati produljenje trudova i češće carske rezove, no utvrđeno je da dječaci češće pate i od fetalnog distresa koji nije povezan s veličinom.

´Očito je da postoji stanovita urođena ranjivost muške novorođenčadi tijekom trudova´, zaključila je dr. Eogan.

Ona i njezin znanstveni tim ispitali su osam tisuća poroda između 1997. i 2000. godine i svoj nalaz objavili u časopisu ´British Medical Journal´.

Sve žene obuhvaćene studijom nosile su prvo dijete i rodile spontano na vrijeme.

´Ustanovili smo da se komplikacije pri porodu i trudovima češće pojavljuju kada su trudnice nosile mušku djecu´, rekla je Eogan.

Iako su dječaci pri porodu imali više problema, 71 posto poroda prošlo je bez problema. Potreba za dodatnom specijalističkom pomoći bila je jednaka i za mušku i za žensku novorođenčad.

´Ako žene rode dječaka, neovisno o načinu poroda, dječaku nije potrebna veća briga nego djevojčicama, pa majka napušta rodilište zajedno s djetetom´, ističe Eogan.

Dodala je da njezino otkriće potvrđuje procjene porodničara koji već po teškoćama pri porodu unaprijed zaključuju da će se zasigurno roditi dječak.

Pročitajte više