Djelatnici State Departmenta "prčkali" po povjerljivim podacima o Baracku Obami

AMERIČKO ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kako su dva njegova djelatnika otpuštena nakon što je otkriveno njihovo neovlašteno "prčkanje" po putovnici Baracka Obame.

Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta, rekao je kako su službenici - koji u ministarstvu rade po ugovoru - koristili pristup povjerljivim podacima njegovog Ureda za konzularne poslove kako bi doznali osobne podatke o Baracku Obami na osnovu senatorove molbe za izdavanje putovnice.

Iako se sve to dogodilo tri puta - u siječnju, veljači i ožujku - McCormack tvrdi da djelatnici najvjerojatnije nisu bili politički motivirani, nego ih je gonila isključivo "nerazborita radoznalost". Ipak, sigurnosni mehanizmi su, po njegovom mišljenju, bili na mjestu - njihov je prekršaj otkriven te su za njega snosili odgovarajuće posljedice.

S obzirom na dugotrajnu, iscrpljujuću i još uvijek neodlučenu utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju između senatora Baracka Obame i bivše Prve dame Hillary Clinton. prvi komentari na ovu vijest sugeriraju kako je američka predsjednička kampanja postala prljavija nego što se to itko usudio pretpostaviti.

Washington Times podsjeća kako se slična afera zbila 1992. godine, kada se "prčkalo" po podacima o putovnici tadašnjeg predsjedničkog kandidata Billa Clintona. I tada su se spominjali politički motivi, odnosno nastojanje da se provjeri nije li Clinton kao student na Oxfordu zatražio otpust iz američkog državljanstva kako ga ne bi unovačili za vijetnamski rat.

Obamin stožer je reagirao na vijest priopćenjem u kojoj je cijeli slučaj naziva "povredom sigurnosti i prava na privatnost" te zahtijeva puna istraga.

Hillary ne može računati na ponovljene izbore na Floridi i u Michiganu

Danas je skupština države Michigan odbacila plan koji su iznijeli pristaše Hillary Clinton, a prema kojem su se u toj državi trebali održati novi preliminarni izbori za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Izbori održani 15. siječnja su nevažeći, isto kao i oni održani u Floridi 29. siječnja, jer je Demokratski nacionalni odbor (DNC) bio kaznio državne stranačke organizacije zbog neposluha, odnosno nastojanja da se ti izbori održe ranije nego što je bilo uobičajeno. Po odluci DNC-a tada izabrani delegati neće imati pravo glasa na nacionalnoj konvenciji na kojoj se određuje predsjednički kandidat.

Hillary Clinton se početkom godine, kao i svi drugi demokratski kandidati, obvezala da će poštovati tu odluku te da neće voditi kampanju u tim državama, iako je njeno ime bilo na glasačkim listićima.

Međutim, s obzirom da sada zaostaje u broju delegata za Obamom, Clinton je zaključila da joj jedino te dvije države mogu omogućiti da na konvenciju dođe s prednošću nad svojim suparnikom. Njen je izborni stožer počeo govoriti da se delegatima Michigana i Floride mora priznati pravo glasa, a ako to nije moguće, barem se mogu organizirati novi izbori prije 3. lipnja kada ističe rok za izbor kandidata iz svih država i američkih teritorija.

S obzirom na biračku demografiju i trendove, taj plan bi odgovarao Hillary Clinton. Jučer je, međutim, demokratska vrhuška na Floridi odbacila taj plan. Kao razlog se navodio nedostatak financijskih sredstava i organizacijski problemi.

Danas je, pak, u Michiganu Hillaryn plan odbačen sa sličnim argumentima. Ključni trenutak, vjeruju američki mediji, bio je onaj kada su vodeći financijski donatori Hillary Clinton predložili da sami financiraju izbore. To je u javnosti stvorilo dojam kako Clinton doslovno misli kupiti svoju predsjedničku nominaciju.

Dok se Hillary i Obama međusobno kolju, McCain ih "šije" u anketama

Sve veće bojazni demokrata da bi ih dugotrajna unutarstranačka borba za nominaciju u studenom mogla koštati izborne pobjede su sasvim opravdane, ako je suditi po anketi koju je objavila ugledna agencija Rasmussen.

Prema njoj republikanski kandidat John McCain po prvi put može računati na dvoznamenkastu prednost u postocima nad jednim demokratskim kandidatom. To je slučaj s Hillary Clinton koju bi danas na izborima podržalo 41 posto Amerikanaca, dok bi 51 posto podržalo McCaina.

McCain je u nešto malo uvjerljivijoj prednosti nad Obamom. U slučaju njihovog međusobnog sraza republikanski senator bi dobio 49 posto glasova, dok bi Obama dobio 42 posto.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više