Đinđić: Kosovu više od autonomije, a manje od federalne jedinice

SRBIJA bi prihvatila Kosovo u statusu koji je više od autonomije, a manje od federalne jedinice kakve su Srbija i Crna Gora, izjavio je srbijanski premijer Zoran Đinđić, objašnjavajući svoj prijedlog o ´federalizaciji Kosova u dvije etničke zajednice, srpske i albanske, s podjednakim pravima´.

´Ono što je za predsjednika SAD-a Georgea Busha Irak, za mene je Kosovo, jedan težak nacionalni problem i problem sigurnosti, koji mi moramo riješiti. U istoj mjeri u kojoj svijet od nas očekuje da razumijemo svjetske prioritete, mi opravdano očekujemo da i svijet razumije naše prioritete´, kazao je Đinđić frankfurtskim ´Vijestima´, listu na srpskom jeziku, a prenosi Radio B92.

Đinđić je istakao da ´nema razumijevanja´ za stav da je rano za pokretanje pitanja statusa Kosova. ´Mislim da je vrijeme da prestane primjena dvostrukih standarda. Kad traže od nas da surađujemo sa Sudom u Den Haagu, jer je on institucija Vijeća sigurnosti UN-a koju mi poštujemo, onda da vidimo tko je dužan provoditi rezoluciju o vraćanju 1000 vojnika i policajaca na Kosovo, koju je donijelo to isto Vijeće sigurnosti. Kako to da nije vrijeme za vraćanje Srba na Kosovo, a uvijek je vrijeme za provođenje odluka Haaškog suda´, upitao je Đinđić.

Pročitajte više