Đurđevac: prosvjed radnika ´bila´

U organizaciji sindikata danas je 341 radnik đurđevačke tvornice namještaja ´Bilo´ mirno prosvjedovao ulicama grada Đurđevca i zbog svoje nesigurnosti i zbog nesigurnosti poduzeća.

Radnici ne primaju redovito plaću, a već nekoliko godina vlasnici ne podmiruju troškove za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pa su se dugovi tvornice, koje je račun blokiran pet godana, s 30 povećali na više od 50 milijuna kuna. Stanje u nekoć dobrostojećoj Tvornici namještaja ´Bilo´ već duže zabrinjava. Nakon prvog stečaja posao je izgubilo petstotinjak radnika, promijenili su se vlasnici, a dolaskom nove Uprave, koja zastupa interese nekolicine dioničara, stanje se pogoršalo. ´Dogovorili smo se da ćemo se svim mogućim sredstvima zauzimati da spasimo ´Bilo´, Đurđevac i radna mjesta´, rekao je predsjednik Sindikata Industrije drva i papira Franjo Janeš.

Od državnog odvjetništva zatražit ćemo da se pokrene odgovornost sadašnjih i bivših vodstava ´Bila´.

Sindikat će se u međuvremenu zauzeti za to da poduzeće ne ode u stečaj. Budući da su dugovi gotovo devet puta veći od vrijednosti tvrtke, tvornica bi bila likvidirana, a radnici i vjerovnici ostali bi bez svojih tražbina.

Pročitajte više