Do 15. rujna bit će sanirano odlagalište otpada na Jakuševcu

DIREKTOR ZGOS-a, zagrebačke gradske tvrtke za zbrinjavanje i sanaciju otpada, najavio je danas da će do 15. rujna biti dovršen projekt sanacije odlagališta otpada na Jakuševcu.

"To znači da će se i preostalih 350.000 kubičnih metara starog smeća prebaciti na novu saniranu površinu u planiranom roku", rekao je Zdravko Vac na konferenciji za novinare održanoj na odlagalištu otpada Jakuševac-Prudinec.

Zagrebačko odlagalište otpada bilo je jedno od najvećih divljih odlagališta otpada u Europi, a na projektu sanacije se aktivnije počelo raditi prije nešto više od tri godine. U sanaciju Jakuševca će putem kredita Europske banke biti utrošeno između 52 i 53 milijuna eura.

Vac je rekao da će nakon sanacije i uređenja deponija kvaliteta zraka u Jakuševcu i Mićevcu biti puno veća, što znači da će ubrzo nestati smrada i prašine.

Kakvoća zraka u zadnja tri tjedna je po obavljenim mjerenjima zadovoljavajuća i u naselju Jakuševac i kod ulaza u odlagalište. Međutim, s intenziviranjem radova na odlagalištu, u zadnjih pet dana je porasla količina prašine premda se sve radne površine redovito zalijevaju vodom.

Direktor Vac je stoga poručio građanima Jakuševca da se strpe do 15. rujna je će otada lakše živjeti pored odlagališta otpada. Ono će po svemu sudeći ondje ostati do 2010., budući da u novom Generalnom urbanističkom planu Zagreba nije predviđena nova lokacija za odlaganje otpada.

Upitan koliko će se smeća, od ukupne količine, reciklirati nakon sanacije, pomoćnik direktora ZGOS-a Zlatko Milanović je rekao da je na to pitanje sada teško odgovoriti, ali da u perspektivi treba težiti maksimalnoj obradi otpada i minimalnom odlaganju. Dodao je da se na Jakuševcu najviše recikliraju autogume i čisti građevinski otpad.

U ZGOS-u se zauzimaju za što bržu izgradnju spalionice komunalnog otpada, ali i ocjenjuju da je Zagrebu potrebna spalionica opasnog otpada jer se takvog otpada sa skladišta, legalnih i ilegalnih, grad mora riješiti.

Direktor Vac je napomenuo da je sadašnja spalionica PUTO na Jakuševcu ispunila svoju svrhu jer je opasni otpad pronađen na tom odlagalištu odmah i spaljen. Ustvrdio je da je dosad na Jakuševcu pronađena zanemariva količina opasnog otpada.

Pročitajte više