Do osnivanja Agencije inozemne diplome rješavat će MZOŠ

Stručne službe Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) do osnivanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje preuzet će postupak priznavanja inozemnih diploma i rješavat će ih pojedinačno u suradnji sa stručnim službama Sveučilišta u Zagrebu.

Dogovorom što su ga postigli predstavnici Ministarstva i zagrebačkoga Sveučilišta postupak priznavanja inozemnih diploma više nije u nadležnosti zagrebačkoga Sveučilišta, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta.

U skladu s novim Zakonom o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija koji se primjenjuje od 1. srpnja za postupak priznavanja inozemnih diploma nadležna je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Dosadašnji zakonom postupak priznavanja inozemnih diploma bio je u nadležnosti stručnih služba Rektorata zagrebačkoga Sveučilišta i fakulteta u njihovu sastavu.

Budući da agencija do sada nije osnovana njezine će dužnosti do osnivanja preuzeti stručne službe MZOŠ-a.

Vladinom Uredbom o osnivanju Agencije ustrojava se i nacionalni ENIC/NARIC ured (Izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju visokoškolskih kvalifikacija).

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju rok za osnivanje Agencije produžen je na 31. prosinca i ona bi trebala početi raditi 1. ožujka 2005.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više