Do početka kolovoza natječaj za savjetnika za privatizaciju Ine

DO POČETKA kolovoza trebao bi biti raspisan natječaj za financijskog savjetnika za nastavak privatizacije Ine, a do konca toga mjeseca trebao bi biti odabran i savjetnik, neslužbeno se danas doznaje u Banskim dvorima.

Naime, Vlada bi sutra trebala odlučiti o osnivanju povjerenstva za koordinaciju nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije, a to bi povjerenstvo u kratkom roku moralo raspisati natječaj za financijskog savjetnika.

Uz raspisivanje natječaja, povjerenstvo bi, nakon rasprave s financijskim savjetnikom, predložilo Vladi najbolji model nastavka privatizacije Ine, odnosno prodaju 15 posto dionica putem burze.

Sam natječaj, kako se doznaje, već je definiran, ali se dotjeruje, pa se s detaljima ne želi izlaziti u javnost.

Prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora, na čelu povjerenstva mogao bi biti potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a kao Vladini predstavnici u njemu bi bili i ministri financija i gospodarstva Ivan Šuker i Branko Vukelić.

I INA bi, procjenjuju Vladini izvori, također trebala osnovati tim koji bi dnevno komunicirao s povjerenstvom koje bi Vlada trebala osnovati sutra.

Hrvatska Vlada prije otprilike mjesec i pol dana donijela je odluku da se u drugoj fazi privatizacije Ine 15 posto dionica te tvrtke ponudi na burzi.

Prva faza privatizacije Ine provedena je 2003. godine, a krajem te godine strateški partner Ine postao je mađarski MOL koji je za 25 posto plus jednu dionicu Ine platio 505 milijuna dolara. 

Pročitajte više